Reducerea TVA la alte categorii de produse alimentare se va afla pe agenda discuţiilor pe care Guvernul le va purta începând de săptămâna viitoare cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional. Guvernul intenţionează să extindă această măsură, după succesul înregistrat în reducerea evaziunii fiscale după aplicarea cotei de TVA de 9% la pâine şi produsele de panificaţie. România a rămas printre puţinele state din UE care au TVA de 24% la carne, fructe şi legume sau produse lactate.
În urmă cu opt ani, preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, a iniţiat în parlament un proiect de lege privind reducerea TVA la toate alimentele de bază. În cele din urmă, măsura a fost adoptată doar pentru pâine prin intermediul unei Ordonanţe de Urgenţă emisă de către Guvernul Ponta.
“În 2006, la începutul mandatului de senator, m-am angajat să determin adoptarea de către Parlamentul României a unui proiect de lege privind reducerea TVA pentru alimentele de bază. Am iniţiat acest proiect şi l-am susţinut constant în comisii, în plen şi în toate intervenţiile publice.
Ulterior, reducerea TVA-ului la pâine s-a dovedit a fi o măsură necesară şi eficientă în acelaşi timp. Dovadă o reprezintă ultimele date oficiale date publicităţii care arată scăderea semnificativă a evaziunii fiscale în domeniul panificaţiei cu 20 de procente, ajungând la un nivel de 40-45%, faţă de 70% cât se înregistra înainte de reducerea TVA, respectiv la 1 septembrie 2013”, spunea Dan Voiculescu într-o scrisoare adresată premierului Ponta.
Reuşita reducerii TVA la pâine oferă suficiente argumente Guvernului pentru a extinde conceptul pentru mai multe alimente de bază care asigură coşul zilnic pentru marea majoritate a românilor. “Cred, în continuare, că reducerea TVA la alimentele de bază rămâne o măsură vitală pentru combaterea economiei subterane, încurajarea consumului şi asigurarea dreptului fundamental la hrană pentru care se zbat zilnic milioane de români”, consideră Dan Voiculescu. “Este oportun să luaţi în calcul reducerea TVA-ului la lapte şi la produse din lapte urmărind, ulterior reducerea TVA-ului la carne şi produse din carne. Iaurtul şi produsele lactate sunt în coşul zilnic de consum a celor circa 4 milioane de pensionari la care se adaugă cei aproximativ 1 milion de copii sub 14 ani. Pe de altă parte, impactul reducerii TVA-ului la carne şi mai ales la produsele din carne, mult mai scumpe, ar putea pune în pericol încasările la bugetul consolidat”, a mai spus Dan Voiculescu.
Reducerea TVA va creşte consumul
Reprezentanţii MADR şi cei ai Ministerului Finanţelor Publice se vor întâlni zielele acestea pentru a stabili poziţia finala în discuţiile cu finanţatorii externi. O misiune comună de experţi ai FMI şi Comisiei Europene (CE) se va afla la Bucureşti în perioada 2-10 decembrie pentru a discuta cu autorităţile române proiectul legii bugetului pentru anul 2015. “În cadrul discuţiilor cu FMI, vom aduce în discuţie efectele pozitive ale reducerii TVA la pâine şi vom prezenta studiile pe care le avem făcute pentru carne, legume-fructe şi lapte. Sperăm să avem şi succes. Ar fi bine să-i convingem că o astfel de măsură va aduce o creştere a competitivităţii în industria alimentară, un consum mai bun, ajutând totodată la garantarea locurilor de muncă”, susţine Daniel Botănoiu, seceretar de stat în ministerul Agriculturii.
Botănoiu spune că reducerea TVA la pâine a demonstrat că “firmele mari nu au mai intrat în insolvenţă şi că există o competitivitate reală pe piaţă, dar şi faptul că s-a redus preţul pâinii la consumatorul final şi au rămas circa 100 de milioane de euro care s-au dus în alte sectoare de activitate”.
Evaziune fiscală de 13 miliarde de euro
Reducerea TVA la alimentele de bază trebuie să se facă la raft, ca să se simtă şi în buzunarul oamenilor, spune Dragoş Frumosu, preşedintele Sindicatelor din Industria Alimentară. Reducere TVA-ul la 9% va duce automat la scăderea preţurilor cu până la 15%. Un alt avantaj este creşterea consumului care va duce la încasări mai mari la bugetul de stat şi reducerea evaziunii fiscale.
Reprezentanţii industriei cărnii din România, fie că sunt din sectorul cărnii de porc, de pasăre, de peşte sau din cel al conservelor, cer la unison reducerea TVA pe lanţ, la 5 sau 9% pentru că 75% din actuala cotă de TVA de 24% aplicată în România, în tot ceea ce înseamnă industrie şi consum, nu se încasează. Astfel, evaziunea fiscală din TVA pe tot ceea ce înseamnă industrie şi consum în România se ridică la 13 miliarde de euro, ceea ce înseamnă că 75% din TVA nu se colectează.
“Prin reducerea TVA, încasările la buget vor fi trei ori mai mari şi ceea ce este mai important este faptul că va creşte consumul. Dacă mâine TVA la carne va fi de 9%, preţurile scad cu 15%. Nu avem decât o şansă şi nu doar la carne, pentru că tot ceea se se vinde în piaţă trebuie să aibă TVA de 9%. (…) Numai aşa vom putea merge mai departe, vom putea să investim în industrie şi să devenim competitivi în UE”, susţine vicepreşedintele Asociaţiei Române a Cărnii, Radu Timiş.