x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Reducerea TVA şi a accizelor ar putea intra în vigoare mai devreme de ianuarie 2016

Reducerea TVA şi a accizelor ar putea intra în vigoare mai devreme de ianuarie 2016

19 Feb 2015   •   12:18
Reducerea TVA şi a accizelor ar putea intra în vigoare mai devreme de ianuarie 2016
Sursa foto: gov.ro

Reducerea TVA și a accizelor, măsuri cuprinse în planul de relaxare fiscală 2016-2020 din proiectul Codului Fiscal, ar putea intra în vigoare mai devreme de ianuarie 2016.

"Două măsuri, reducerea TVA și reducerea accizelor, nu vor aștepta momentul ianuarie 2016, pentru a nu crea un gol în noiembrie-decembrie în ceea ce privește consumul în România", a declarat ministrul Finanțelor Publice, Darius Valcov, la o conferință la Institutul Bancar Roman.

Vâlcov a explicat că populația și firmele ar putea fi tentate să amâne achizițiile la finalul anului 2015 pentru a beneficia de reducerea de taxe și accize din 2016. El a afirmat că planul de relaxare fiscală din noul Cod Fiscal este foarte bine argumentat și structurat și are o valoare de 9 miliarde dolari, bani care se pot întoarce până în anul 2020 în economia reală și către agenții economici.

Oficialul MFP a subliniat că o parte din măsurile relaxare nu mai puteau să întârzie, menționând reducerea TVA cu 4 puncte procentuale, reducerea accizelor la nivelul minim din directivele europene, eliminarea impozitului pe construcții speciale și a celui pe dividende.

Cota standard de TVA urmează să scadă de la 24% la 20% începând cu 1 ianuarie 2016 și la 18% începând cu 1 ianuarie 2018, potrivit proiectului de modificare a Codului Fiscal. De asemenea, pentru carne, legume, pește și fructe cota de TVA urmează să fie redusă la 9%.

Pe de altă parte, accizele la carburanți vor fi reduse, iar accizele la cafea, bijuterii, arme de vânătoare și muniția aferentă, vehiculele cu o capacitate a motorului mai mare de 3000 centimetri cubi, iahturi și motoare de barcă vor fi eliminate.

×