x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Reforma găurilor din termoficare începe cu un ajutor de stat

Reforma găurilor din termoficare începe cu un ajutor de stat

18 Aug 2009   •   00:00

Reorganizarea companiilor care asigură termoficarea în marile oraşe va începe prin acordarea de ajutoare de stat.

Autorităţile locale vor fi obligate să reorganizeze societăţile din subordine care asigură servicii publice de producţie, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice, pentru eliminarea pierderilor, potrivit unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă elaborat de Ministerul Administraţiei şi Internelor.

Actul prevede că ministerul va elabora o schemă de ajutor de stat, cu respectarea prevederilor europene în domeniu, iar autorităţile de reglementare competente vor actualiza în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanţei metodologiile de determinare a valorii sumelor pentru compensarea creşterii preţurilor la combustibilii utilizaţi pentru energia termică furnizată populaţiei.

Actul mai prevede ca pierderile provenite din prestarea serviciilor publice de producţie, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice pentru populaţie în sistem centralizat şi neacceptate în preţ sau tarif, înregistrate de firmele din subordinea autorităţilor administraţiei locale, pot fi acoperite din bugetele instituţiilor.

Pierderile vor putea fi acoperite şi din excedentul anual al bugetului local înregistrat la încheierea exerciţiului bugetar, înainte de constituirea fondului de rulment sau în cursul exerciţiului bugetar, din disponibilităţile fondului de rulment.

"GURA PĂCĂTOSULUI..."
Autorităţile recunosc în proiect faptul că banii daţi pentru compensarea costurilor sunt susceptibile de ajutor de stat.
"În practică, scopul măsurii de finanţare a fost interpretat eronat, ca modalitate de calcul a sumelor alocate de la bugetul de stat. De asemenea, sumele acordate pentru acoperirea costurilor din prestarea serviciului economic general de asigurare a populaţiei cu energie termică sunt susceptibile de a reprezenta ajutor de stat.

Textul în vigoare face referire la obligaţia autorizării de către Consiliul Concurenţei a măsurilor de ajutor de stat, notificate de MAI", se precizează în notă. Până acum, din bugetul MAI se putea compensa 45% din preţ iar bugetele locale alte minimum 10%.

 

Aici sunt banii dumneavoastră
În luna iulie, Guvernul a anunţat că vrea să ceară acordul CE pentru a anula datoriile acumulate, până în 2009, de 35 centrale electro- termice (CET), de peste un miliard de lei, şi să compenseze alte datorii ale acestora, dar şi ale firmelor de transport local, în valoarea de 185 de milioane de lei, cu sume neacordate din buget.

Creanţele CET-urilor totalizează 1,12 miliarde de lei, care trebuie încasate de la populaţie (507,2 milioane de lei), companii (113,8 milioane de lei), instituţii (44,6 milioane de lei) şi bugete locale (458,8 milioane de lei). În acelaşi timp au şi obligaţii de plată de 2,19 miliarde de lei, din care la bugetul de stat (534,1 milioane de lei), bugetele locale (32 de milioane de lei) şi furnizorii de combustibil (1,62 miliarde de lei). Diferenţa de 1,067 miliarde de lei o reprezintă pierderile centralelor

 

Greaua moştenire, în mandatul viitor
Ordonanţa Guvernului 36/2006 a instituit preţurile locale de referinţă pentru energia termică furnizată populaţiei prin sisteme centralizate, pentru localităţile în care preţul de furnizare pentru energia termică livrată populaţiei prin sisteme centralizate este mai mic decât 107,5 lei/Gcal, inclusiv TVA. 

Preţurile locale ale energiei termice facturate populaţiei se aprobă de către autorităţile administraţiei publice locale, iar diferenţa dintre preţul de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice livrate populaţiei şi preţurile locale de referinţă este acoperită cu fonduri de la bugetul de stat.

Perioada de compensare a fost extinsă până în 2015, prin implementarea Programului Termoficare 2006 - 2015 Căldură şi Confort. Prevederile anterioare se refereau la programul "Termoficare 2006-2009".

×
Subiecte în articol: economic