x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Reguli noi pentru transportatori

Reguli noi pentru transportatori

de Elena Stan    |    07 Dec 2009   •   00:00

Comisia Europeană a decis noi reguli pentru transportul rutier, ce ar urma să economisească anual 190 milioane de euro.



Noile reguli de modernizare şi simplificare a transportului rutier în Uniunea Europeană, ce au intrat în vigoare vineri, ar urma să genereze economii administrative anuale de 190 milioane de euro prin reducerea birocraţiei, potrivit unui comunicat transmis de executivul european. Pachetul pentru transportul rutier clarifică cadrul legal pentru 900.000 de firme europene de transport rutier implicate în transportul de pasageri şi de mărfuri. Regulile vor fi aplicate în 24 de luni de la intrarea în vigoare.

"Acest pachet vine într-un moment crucial, când industria transportului rutier are nevoie de reguli clare şi eficiente pentru reducerea birocraţiei inutile. Prin acesta se creează un echilibru între nevoia de reguli armonizate şi de acces liber la pieţele de transport. Cred că aceste reguli vor duce la reducerea importantă a costurilor şi vor oferi un mediu competiţional egal celor implicaţi în acest domeniu", a declarat Antonio Tajani, vicepreşedintele Comisiei Europene care se ocupă de transporturi.

MODIFICĂRI
Schimbările aduse de acest pachet privesc armonizarea regulilor privind transportul de bunuri sau pasageri între două localităţi din aceeaşi ţară. Astfel, pentru a evita transporturile fără călători sau marfă, fiecare transportator rutier va avea în mod automat dreptul să deruleze până la trei asemenea operaţiuni de cabotaj în interval de şapte zile după descărcarea oricărui transport internaţional, care poate fi dovedit doar cu documentul de transport.

EVIDENŢA ONLINE
De asemenea, registrele naţionale de transport ale companiilor vor fi conectate electronic pentru facilitarea informaţiilor despre încălcările legislaţiei între statele membre. Noua reglementare stabileşte crearea unei liste cu cele mai grave încălcări ale legislaţiei care, ca urmare a gravităţii lor şi impactului asupra siguranţei rutiere, ar putea face ca o companie din domeniu să-şi piardă dreptul de licenţă. În plus, firmele vor trebui să desemneze un manager de transport responsabil pentru respectarea regulilor privind transportul rutier.

Noul pachet de legi permite ca şoferii unui anumit tip de transport de pasageri să-şi poată lua perioada obligatorie de repaus săptămânal după 12 zile în loc de 6. Reglementările privind cabotajul (transport naval de mărfuri între porturi apropiate) şi derogarea de 12 zile pentru instructorii auto se vor aplica în termen de şase luni.

×
Subiecte în articol: economic transport rutier reguli