x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Restanţele la buget au crescut 600 de milioane de euro în 2009

Restanţele la buget au crescut 600 de milioane de euro în 2009

25 Aug 2009   •   00:00

Datoriile companiilor la bugetul general consolidat au urcat cu 19,2% în acest an, de la 13 miliarde lei la finele lui decembrie 2008 la 15,5 miliarde lei la sfârşitul lunii iulie, potrivit unor surse din ministerul Finanelor, citate de Mediafax.

Suma include atât datoriile companiilor de stat, cât şi obligaţiile firmelor private.
Creşterea datoriilor a fost mai accelerată în primul trimestru, perioadă în care obligaţiile restante au avansat cu 1,7 miliarde de lei, la 14,7 miliarde lei. în al doilea trimestru, datoriile companiilor au urcat cu 700 milioane lei, iar în iulie cu 100 milioane lei.

FMI a pus condiţii României ca majorarea salariilor pentru companiile de stat care vor înregistra profit să fie făcută în strânsă legătură cu creşterea productivităţii muncii. De asemenea, întreprinderile cu capital majoritar de stat sau la care statul este unic acţionar trebuie să fie supuse unei proceduri de monitorizare al cărei scop este îmbunătăţirea performanţelor. În ultimă instanţă acestea vor duce la reducerea arieratelor între companii, reducerea arieratelor în economie şi creşterea profitabilităţii.

Potrivit memorandumului tehnic de înţelegere semnat de autorităţile române cu FMI, la a doua revizuire a acordului, ţintele trimestriale indicative pentru 2010 vor fi stabilite pe bugetele primelor 30 de companii de stat, în funcţie de valoarea cheltuielilor din 2009, privind profiturile înainte de impozitare şi dobânzii, exceptând subvenţiile.

×
Subiecte în articol: economic