x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Reuters: Bancherii se pregătesc pentru falimentul Greciei

Reuters: Bancherii se pregătesc pentru falimentul Greciei

26 Sep 2011   •   09:50
Reuters: Bancherii se pregătesc pentru falimentul Greciei

Bancherii se pregatesc pentru intrarea Greciei in faliment, iar sperantele lor atarna de capacitatea Europei de a ridica urgent ziduri in jurul sistemului bancar pentru a preveni raspandirea crizei catre alte tari din zona euro.

Potrivit unei analize a Reuters, principalul motiv de ingrijorare al bancherilor este ca, daca Grecia va intra in incapacitate de plata pe datoria de stat de 340 miliarde euro, situatia va declansa o vanzare generalizata de datorii din zona euro, cauzand o criza financiara mult mai larga.

"Expunerea financiara directa din sistemul bancar european este gestionabila. Care este impactul indirect? Veti avea un soc pe partea de cerere. Realitatea este ca ar trebui sa ne asteptam cu totii la un impact in privnita Produsului Intern Brut daca vom avea un soc pe partea de cerere care va afecta mediul de afaceri", a declarat la Washington directorul general al Citigroup, Vikram Pandit.

"Perspectivele sunt foarte pesimiste. Pentru asta trebuie sa ne pregatim pentru default-ul Greciei. Nu cred ca este cel mai probabil scenariu, dar trebuie sa fim pregatiti", a aratat un alt bancher din cadrul unui grup financiar international.

Presedintele asociatiei bancare germane BdB, Andreas Schmitz, a afirmat ca o "insolventa izolata" a Greciei ar putea fi gestionata si depasita, chiar daca bancile vor inregistra deprecieri ale activelor mai ridicate decat provizioanele de 21% din expunerea pe Grecia constituite in prezent.

"Daca un val de falimente ar matura Europa, situatia arata diferit. Multe banci vor fi in pericol, si nu numai cele europene", a declarat Schmitz pentru Reuters.

Intrarea Greciei in incapacitate de plata ar "distruge" increderea investitorilor in zona euro si ar putea declansa un efect de contagiune similar celui propagat in 2008 de falimentul Lehman Brothers, avertizeaza cancelarul german Angela Merkel.

"Trebuie sa luam masuri pe care le putem controla. Ceea ce nu putem face este sa distrugem increderea tuturor investitorilor si sa ajungem intr-o situatie in acre acestia ar spune ca daca am facut asta pentru Grecia, vom face acelasi lucru pentru Spania, Belgia sau orice alta tara. Atunci, nimeni nu isi va mai baga banii in Europa", a afirmat cancelarul german.

Liderii europeni si FMI au convenit in luna iulie cel de-al doilea acord de finantare externa destinat Greciei, valabil pana in 2014. Una dintre principalele conditii ale acordului a fost participarea in premiera a creditorilor privati la initiativa. Astfel, detinatorii privati de obligatiuni elene au acceptat o pierdere de 21% din expunerea pe Grecia.

Bancherii estimeaza ca s-ar putea confrunta cu pierderi de 60-80% pe detinerile de obligatiuni grecesti in cazul intrarii Greciei in default, scrie Reuters, citata de Mediafax.

Confruntate cu aceasta perspectiva, bancile au aratat ca sunt dispuse sa renegocieze un acord mai favorabil Greciei fata de pierderea de 21% deja acceptata pe expunere in cadrul acordului din iulie, pentru a reduce riscul falimentului de stat.

×