x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie “Revolta foamei” va duce la schimbări de regimuri

“Revolta foamei” va duce la schimbări de regimuri

26 Ian 2011   •   16:35

Scumpirile necontrolate ale alimentelor, cauzate de majorările de preţuri la materiile prime pe bursele mondiale, vor duce la revolte, demonstraţii şi schimbări de regimuri în statele aflate în curs de dezvoltare, a avertizat economistul Nouriel Roubini, profesor la Universitatea New York, care a prezis criza în 2006.

El a spus azi că aceste creşteri ale preţurilor sunt “o mare problemă” în statele aflate în curs de dezvoltare, ceea ce ar putea duce la instabilitate politică. Un index calculat de ONU luna trecută a ajuns la niveluri mai mari faţă de cele din 2008, când din cauza scumpirilor au existat revolte pentru mâncare în Haiti, Camerun Coasta de Fildeş, Mauritania, Etiopia şi alte state sărace.

Creşterea preţurilor la mâncare şi materii prime duce la “revolte, demonstraţii şi instabilitate politică”, a declarat Roubini.

În multe dintre aceste pieţe emergente două treimi din inflaţie este dată de mâncare, energie şi transport, potrivit economistului. “Când acestea cresc, devin un cost social semnificativ”, a continuat Dr. Doom.

×