x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie ROBOR la 3 luni revine pe creștere. La ce valoare a ajuns astăzi

ROBOR la 3 luni revine pe creștere. La ce valoare a ajuns astăzi

17 Aug 2022   •   12:22
ROBOR la 3 luni revine pe creștere. La ce valoare a ajuns astăzi

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, este cotat astăzi la 7,98%, în creştere cu două puncte bază faţă de ziua anterioară, când a fost cotat la 7,96%, arată datele BNR.

Este primul semnal de creştere după patru zile consecutive în care evoluţia indicelui s-a înscris pe o pantă descendentă, după ce guvernatorul BNR a atenționat  băncile „au sărit calul“ cu avansul acestui indice.

Indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 8,13% de la 8,12% marţi.

Indicele ROBOR la 12 luni, a fost cotat la 8,28% faţă de 8,27%.

Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţă, inflaţie şi politica fiscală.

Indicele ROBOR din piaţa interbancară evoluează în general aproape de dobânda de politică monetară, însă în ultimele 4-5 luni acesta s-a decuplat. ROBOR la 3 luni şi la 6 luni, referinţele la creditele cu dobânzi variabile luate de români până în luna mai 2019, au sărit peste 8%, în timp ce în iulie dobânda-cheie a fost stabilită la 4,75%, iar în această lună a fost majorată de BNR la 5,5%.

Analiştii financiari din cadrul asociaţiei CFA România preconizează că indicele ROBOR la 3 luni va atinge 7,95% în următoarele 12 luni.

×
Subiecte în articol: robor