x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie ROBOR, la cel mai mare nivel din ultima jumătate de an

ROBOR, la cel mai mare nivel din ultima jumătate de an

25 Dec 2019   •   10:35
ROBOR, la cel mai mare nivel din ultima jumătate de an

Indicele ROBOR, cel în care se calculează ratele la bănci, a fost cotat la 3,21%, cel mai mare nivel din ultima jumătate de an. Analiștii economici anticipează, pentru urmatoarele 12 luni, o creștere de 4%, transmite Antena 3.

Dacă la un nivel al Roborului de 3,14% se plătea o rată lunară a creditului de aproximativ 1.521, la un ROBOR de 3,50% aceasta ajunge la 1.580 lei, iar dacă indicele sare de 4% rata va ajunge la 1.663 lei. 

Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, pentru al doilea trimestru, este de 2,66% pe an, acesta fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din primul trimestru al anului.

În luna mai a acestui an a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare. 

×
Subiecte în articol: robor