BNR a decis să tempereze creşterea Robor prin reducerea intervalului în care acesta poate varia şi să lase cursul de schimb mai flexibil. Concret, Roborul poate să se deplaseze de la 0,5% până aproape de 3%, iar în cazul în care va ajunge la 2,99% ratele la creditele Prima Casă vor creşte de la 3,76% până la maximum 4,8%. Un plus de 170 de lei lunar pentru un credit de 180.000 de lei luat pe 22 de ani. Reversul medaliei este că leul va deveni mult mai volativ faţă de euro.
Banca Naţională a României a decis ieri creșterea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 0,5% începând cu 4 octombrie 2017, precum și scăderea ratei dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) la 3%. Asta înseamnă că băncile cu exces de lichidităţi primesc pentru depozitele ţinute la BNR o dobândă de 0,5% pe an în loc de 0,25% pe an, iar pentru finanţarea prin intermediul facilităţii de credit (credit Lombard), băncile plătesc Băncii Naţionale o dobândă mai mică, de 3% în loc de 3,25% pe an. Hotărârea BNR urmăreşte să reducă din volatilitatea Robor, care a fost extrem de mare în ultima săptămână. “ Dacă ai un exces mare de lichiditate în piaţă, Robor-ul se poziţionează mai degrabă în apropierea dobânzii la facilitatea la depozit, lucru pe care l-am văzut când indicatorul a fost sub 1%. Când ai deficit de lichiditate, Roborul va fi în partea superioară a acestui interval adică mai apropiat de 3%”, a spus Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliul Fiscal. Acesta a explicat că nu are nici un sens ca Robor-ul să se ducă peste 3% pentru că trecerea peste acest nivel ar determina băncile să se împrumute de la banca centrală şi să nu se mai împrumute între ele. Situaţie în care indicele Robor nu s-ar mai putea calcula. Analiştii estimează că Robor ar putea urca până la 2%-2,9% până la finalul acetui an.
“ Tendinţa de creştere este inevitabilă. Atât timp cât inflaţia se va duce spre 3,5% anul viitor, este inevitabil ca şi Robor să crească, dar fără să fie foarte volativ. Se va opri la 3%.”, a spus Dumitru.
Creşte volatilitatea cursului leu-euro
Decizia BNR indică şi o altă schimbare în politica monetară. Până acum Robor-ul era destul de volatil, s-a mişcat destul de mult, istoric vorbind, în timp ce cursul leu-euro a fost foarte stabil. “ Până acum, BNR era mai interesat de stabilitatea cursului, decât de stabilitatea dobânzii”, a spus Dumitru. Motivaţia este că 65% din împrumuturi erau în valută, dar acum lucrurile s-au schimbat, cele mai multe credite sunt în lei. „ Se naşte o nouă prioritate la nivelul politicii monetare şi anume Roborul să aibă o volatilitate mai mică şi ca efect colateral cursul va fi mai volatil. Toleranţa BNR la volatilitatea cursului trebuie să fie mai mare”, spune preşedintele Consiliulu Fiscal.
Pentru a reduce Robor, BNR a injectat ieri 9,3 miliarde de lei în piaţă, împrumutând 13 bănci cu bani pentru o săptămână. Această operaţiune are loc prin depunerea de către bănci a unor garanţii cu titluri de stat. Este de aşteptat ca măsura să conducă la o scădere a Roborului în următoarele zile.
Performanţa mai bună în colectarea impozitelor a avut o anumită contribuţie la creşterea Robor, a declarat guvernatorul BNR Mugur Isărescu
Citește pe Antena3.roCe locuri poți să vizitezi în Maramureș dacă mergi de Crăciun sau Revelion în 2024. Cele mai frumoase obiective turistice iarna