x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România a fost la un pas de faliment în 2010

România a fost la un pas de faliment în 2010

19 Ian 2011   •   12:58

Guvernul român a luat măsuri nepopulare pentru a evita intrarea ţării în incapacitate de plată, a declarat la Viena Gheorghe Ialomiţianu, ministrul Finanţelor Publice.

"Nu ne-am gândit că vom deveni nepopulari, ci am vrut să evităm intrarea României în incapacitate de plată", a spus Ialomiţianu. Acesta a adăugat că Executivul nu va face paşi înapoi, ci va continua reformele, prin consolidarea fiscală. Ministrul s-a referit la majorarea TVA de la 19% la 24% şi la tăierea, anul trecut, a salariilor bugetarilor cu 25%.
Pe de altă parte, Ialomiţianu a mai spus că în perioada următoare nu vor fi modificate nici cota unică de 16% şi nici nivelul TVA de 24%. El a recunoscut că România nu a putut susţine firmele pentru că nu are "posibilitatea să creeze un spaţiu fiscal mai mare pentru a lua măsuri care să ajute mediul de afaceri".

În acest an, reprezentanţii Ministerului de Finanţe au cerut Fondului Monetar Internaţional şi Uniunii Europene să permită României un deficit bugetar mai mare în primele două trimestre din 2011, cu condiţia ca până la finele anului să ne încadrăm în deficitul stabilit de 4,4% din PIB. Surplusul de bani (spaţiul fiscal) va fi direcţionat către investiţii, promit autorităţile române.

×