x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România are doar 1.500 de companii sigure

România are doar 1.500 de companii sigure

de Daniela Ivan    |    26 Sep 2017   •   14:15
România are doar 1.500 de companii sigure
Sursa foto: Intact Images

Deşi ţara noastră este „tigrul” Europei şi înregistrează cea mai mare creştere economică din UE, avansul economiei este realizat de 6.521 de companii din cele 640.000 care funcţionează în România. Dintre acestea, numai 1.500 au active de peste zece milioane de euro, adică prezintă interes pentru consultanți, investitori și bănci.

Mai mult de 60% din cifra de afaceri cumulată la nivel naţional este generată de cele 6.521 de societăţi mari, potrivit unei analize CITR Group. „Acest dezechilibru acționează puternic asupra modului în care 99% dintre companiile din România își desfășoară activitatea; economia românească e dependentă de acest număr restrâns de societăți mari, iar companiile mici și mijlocii, care formează marea majoritate a companiilor din România, sunt extrem de vulnerabile”, a declarat Rudolf Vizental, CEO CIT Resources.

De ce ne ocolesc investitorii

Deși România reprezintă cea mai atractivă economie din Europa de Est, oportunitățile concrete sunt de cele mai multe ori mult prea mici pentru a atrage investitori instituționali. Doar circa 1.500 de companii, adică societățile sănătoase, cu active de peste zece milioane de euro, reprezintă zona de interes pentru consultanți, investitori și bănci.

“În aceste condiții, avem cel puțin 18.500 de companii cu active mai mari de un milion de euro considerate neatractive, nu avem servicii suficient de specializate în aceste zone. Investitorii nu se aventurează sub pragurile lor, iar băncile le consideră nefinanțabile”,

Reechilibrarea economiei românești are nevoie urgentă de măsuri de sprijinire a acestor business-uri în dificultate, ignorate de principalii finanțatori, izolate de mediul de business și stigmatizate de cel social, de teama efectului de domino al unui potențial eșec. Acestea, în contextul în care economia autohtonă nu are capacitatea să genereze suficienți antreprenori încât să suplinească lipsa dispariției celor care eșuează, se mai arată în studiul citat.

Numărul companiilor de impact în economie a scăzut, însă sunt mai profitabile și folosesc mai puțini angajați.

Drama României: PIB-ul/locuitor

Produsul Intern Brut (PIB) al României este foarte mic raportat la numărul de locuitori, şi asta este drama noastră pe care trebuie să o rezolvăm, a declarat Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Naţională a României (BNR). "România este a 17-a ţară din Uniunea Europeană, în funcţie de PIB, cu 186 de miliarde de euro. Cu 186 de miliarde de euro o să observăm că, pentru o populaţie de 19,5 milioane de locuitori, este foarte puţin”, a spus Vasilescu. Acesta a mai precizat că sunt zece ţări în Uniunea Europeană, cu populaţii mai mici decât România, dar cu PIB-uri mai mari. Avem exemplul Irlandei, cu un PIB cu 120 de miliarde mai mare decât al României, dar noi împărţim un PIB la 19,5 milioane de locuitori, iar ei la numai 4,5 milioane de locuitori.

 

 

 

×
Subiecte în articol: companii sigure romăneşti