x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România, codaşă la accesarea fondurilor europene

România, codaşă la accesarea fondurilor europene

31 Ian 2011   •   09:58
România, codaşă la accesarea fondurilor europene

19 miliarde de euro. Aceasta este suma oferită gratuit României din momentul aderării la Uniunea Europeană până în 2013. Din aceşti bani, autorităţile au adus în ţară, cu greu, doar 1,6 miliarde de euro, adică mai puţin de 9%.

Cel mai bine la accesarea fondurilor structurale stă Ministerul Dezvoltării. Din cele 3,7 miliarde de euro disponibile au fost accesate peste 500 de milioane, adică 15%. Prin proiectele derulate de Ministerul Muncii, au fost aduse în ţară aproape 500 de milioane de euro din cele 3 miliarde şi jumătate oferite până în 2013. Asta înseamnă o rată de absorbţie de 13%.

Printre instituţiile care au atras cei mai puţini bani europeni se numără Ministerul Administraţiei, doar 5 procente din cele peste 200 de milioane de euro oferite gratuit, anunţă realitatea.net.

Cel mai prost stă însă Ministerul Transporturilor. Deşi se laudă că are ca prioritate absorbţia fondurilor europene, Ministerul Transporturilor a reuşit "performanţa" să aducă în ţară doar 47 de milioane de euro din cele 4,6 miliarde oferite gratuit de Uniunea Europeană. Vorbim de doar 1% rată de absorbţie a banilor ce puteau fi utilizaţi pentru construcţia de autostrăzi, drumuri naţionale şi căi ferate.

×