x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România la un pas de înghețarea pensiilor: Avertismentul Comisiei Europene

România la un pas de înghețarea pensiilor: Avertismentul Comisiei Europene

de Redacția Jurnalul    |    16 Mai 2024   •   12:00
România la un pas de înghețarea pensiilor: Avertismentul Comisiei Europene
Sursa foto: Hepta

România se află în fața unei crize economice iminente, potrivit unui raport recent al Comisiei Europene. Datoria publică a țării este proiectată să ajungă la 53,9% din PIB în anul 2024, ceea ce pune guvernul la doar un procent distanță de măsurile drastice impuse de lege, inclusiv înghețarea pensiilor.

Conform legislației, atunci când datoria publică depășește pragul de 55% din PIB, guvernul este obligat să înghețe pensiile și alte cheltuieli sociale. În prezent, datoria publică a României a depășit deja 52%, ceea ce ar trebui să ducă la înghețarea salariilor în sectorul public. Cu toate acestea, acest lucru nu s-a întâmplat până acum.

Raportul Comisiei Europene avertizează, de asemenea, că deficitul public al României va crește la 7% în 2025. După anul electoral, datoria publică este estimată să ajungă la 54%, apropiindu-se periculos de pragul critic de 55%.

În plus, Comisia Europeană a observat o creștere semnificativă a salariilor în sectorul public în acest an, datorată în principal majorărilor salariale din domeniile educației, sănătății și apărării. Cu toate acestea, acest trend nu se va menține, iar în 2025 creșterile salariale vor încetini considerabil.

În sectorul privat, salariile deja încetinesc, cu excepția salariului minim pe economie, care va crește la 3.700 lei brut în acest an.

Deficitul bugetar rămâne un risc major, alimentat de creșterea rapidă a cheltuielilor curente ale statului. Deși guvernul intenționează să majoreze atât salariile, cât și pensiile, aceste măsuri nu vor aduce un beneficiu real românilor, avertizează experții Comisiei Europene. Măsurile ar putea, de fapt, să contribuie la creșterea prețurilor și să mențină inflația de bază la un nivel ridicat, peste rata inflației globale, potrivit Antena 3 CNN.

 

×