În livezile din România se aflau 34 de milioane de pruni și 24 de milioane de meri în anul 2021. Au fost produse 807.170 de tone de prune, aproape dublu față de Serbia, care ocupă locul secund, arată datele Eurostat.
Top 5 țări producătoare de prune din UE
România - 807.170 tone
Serbia - 412.780 tone
Turcia - 333.000 tone
Spania - 153.590 tone
Italia - 137.777 de tone
Bosnia și Herțegovina - 131.570 tone
Deși datele par îmbucurătoare, numărul de pruni a scăzut semnificativ de-a lungul anilor. Circa 88% din totalul pomilor fructiferi erau pruni în anul 1905, pentru ca aceștia să reprezinte doar 48% în 2010.
Cele mai cunoscute preparate pe bază de prune la noi în țară sunt gemul, țuica și găluștele cu prune. Deși țuica, băutură spirtoasă produsă prin fermentarea prunelor, este produsă doar în țara noastră, aceasta nu a primit recunoaștere internațională. În schimb, Franța a obținut Indicație Geografică Protejată pentru prunele d'Agen.
Totodată, prunele se află pe locul secund în topul celor mai populare fructe de pe glob, după mere.
Beneficii pentru sănătate
Prunele sunt bogate în vitaminele C și K, fibre, cupru, potasiu, antioxidanți astfel încât combat inflamația, constipația și reduc riscul de dezvoltare a bolilor cronice.