x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România, primul loc în UE la producția de prune. O băutură unică în lume nu este recunoscută internațional

România, primul loc în UE la producția de prune. O băutură unică în lume nu este recunoscută internațional

de Redacția Jurnalul    |    06 Mar 2023   •   20:00
România, primul loc în UE la producția de prune. O băutură unică în lume nu este recunoscută internațional

Magiunul de prune și țuica au tradiție îndelungată pe meleagurile românești iar țara noastră se află pe primul loc în UE la producția de prune.

În livezile din România se aflau 34 de milioane de pruni și 24 de milioane de meri în anul 2021. Au fost produse 807.170 de tone de prune, aproape dublu față de Serbia, care ocupă locul secund, arată datele Eurostat.

Top 5 țări producătoare de prune din UE

România - 807.170 tone

Serbia - 412.780  tone

Turcia - 333.000 tone

Spania - 153.590 tone

Italia - 137.777 de tone

Bosnia și Herțegovina - 131.570 tone

Deși datele par îmbucurătoare, numărul de pruni a scăzut semnificativ de-a lungul anilor. Circa 88% din totalul pomilor fructiferi erau pruni în anul 1905, pentru ca aceștia să reprezinte doar 48% în 2010.

Cele mai cunoscute preparate pe bază de prune la noi în țară sunt gemul, țuica și găluștele cu prune. Deși țuica, băutură spirtoasă produsă prin fermentarea prunelor, este produsă doar în țara noastră, aceasta nu a primit recunoaștere internațională. În schimb, Franța a obținut Indicație Geografică Protejată pentru prunele d'Agen.

Totodată, prunele se află pe locul secund în topul celor mai populare fructe de pe glob, după mere. 

Beneficii pentru sănătate

Prunele sunt bogate în vitaminele C și K, fibre, cupru, potasiu, antioxidanți astfel încât combat inflamația, constipația și reduc riscul de dezvoltare a bolilor cronice. 

 

 

×
Subiecte în articol: prune mere tuica magiun