Creșterea fondurilor europene pentru statele din Europa Centrală şi de Est va stimula economiile dar deficiențele de implementare vor limita progresele, arată agenţia de evaluare Moody's Investors Service într-un raport publicat marţi.
"O majorare a finanţării de la UE va accelera creşterea economică în CEE iar indicatorii fiscali ar putea să se îmbunătăţească şi ei. Acestea fiind spuse, provocările de implementare ar putea încetini sau chiar reduce progresele în ţări precum Croaţia, Bulgaria şi România, care vor beneficia cel mai mult de finanţare", susţine Heiko Peters, analist şef la Moody's Investors Service.
Croaţia, Bulgaria şi România vor beneficia cel mai mult de fondurile UE, în creștere cu circa 1% pe an, în perioada 2021-2027, dacă vor fi complet absorbite. Prin comparație, Slovenia, Cehia şi Polonia vor înregistra cele mai mici creşteri, de 0,2% pe an.
Finanţările UE pentru regiunea CEE vor creşte în perioada 2021-2027, comparativ cu perioada 2014-2020. Statele diin această zonă ar urma să primească 46% din finanţarea pentru politica de coeziune şi dezvoltare rurală a UE. Totodată, vor primi 22% din toate granturile şi împrumuturile prevăzute în Planul de Revenire şi Rezilienţă şi 21% din împrumuturile din facilitatea SURE.