x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România redevine grânarul Europei

România redevine grânarul Europei

de Daniela Ivan    |    29 Aug 2018   •   13:20
România redevine grânarul Europei

În ciuda unui an capricios, cu fenomene naturale extreme, fermierii români au reuşit să obţină producţii record la grîu. Datele Ministerului Agriculturii arată că recolta din acest an a depăşit 10,2 milioane de tone, fiind cu peste 2,3% mai mare faţă de anul trecut când s-a cifrat la 10 milioane de tone. Performanţa este cu atât mai mare cu cât în 2017, România a ocupat poziţia a cincea la grâu între statele membre ale Uniunii Europene, atât la suprafaţa cultivată, cât şi la producţie.

Agricultorii români au încheiat recoltatul grâului, a anunţat ieri ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea. “ Vă pot spune că la grâu am avut producţie mai mare decât anul trecut, deşi am avut un an greu, cu temperaturi mari, cu ploi, dar prin dotarea pe care au avut-o fermierii, prin concentrarea lor din timpul zilei, prin urmărirea fazelor de vegetaţie, prin programul de lucru fermierii au reuşit să adune grâul, iar producţia este cu 200.000 de tone mai mult decât anul trecut”, a spus Petre Daea. Acesta a subliniat că anul acesta cea mai grea perioadă pentru grâu a fost perioada de recoltat, în condiţiile în care, dintr-un calcul făcut pe o anumită fermă, care a furnizat aceste date, "în 30 de zile a avut doar 4 zile bune de lucru şi acestea adunate, nu de dimineaţa până seara".

“ România s-a fortificat din punct de vedere agricol şi nu v-a mai părăsi acest piedestal pe care s-a urcat pentru că fermierii s-au dotat şi pot face faţă vicisitudinilor naturii"

Petre Daea, ministrul Agriculturii

Datele Ministerului Agriculturii arată că zece judeţe au realizat peste 5 milioane de tone din recoltă, respectiv Timiş cu o medie de 6.200 kg /ha, Arad (6.100 kg/ha), Bihor (6.095 kg/ha), Giurgiu (5.800 kg/ha), Constanţa (5.652 kg/ha), Mehedinţi (5.400 kg/ha), Călăraşi (5.300 kg/ha), Ialomiţa (5.300 kg/ha), Satu Mare (5.100 kg/ha) şi Brăila (5.086 kg/ha).

Mulţi fermieri din judeţele care au obţinut în acest an cele mai mari producţii de grâu din ţară sunt investitori străini

Record şi la păioasele de vară

Şi la orz şi orzoaică România a avut o producţie bună, mult mai mare ca anul trecut.  Recolta de cereale păioase de vară a ajuns la 12,826 milioane de tone, în creştere uşoară, sub 1%, faţă de anul trecut, când a fost de 12,709 milioane de tone, cu o producţie medie de 4.655 kg/ha, comparativ cu anul trecut, de 4.598 kg/ha.  De asemenea, recolta de orz s-a cifrat la 1,39 milioane de tone, cu o medie de 5.204 kg/ha, plus 9,5% faţă de anul trecut (1,271 milioane tone şi o medie de 4.731 kg/ha în 2017). Vestea bună este că se aşteaptă producţii record şi la floarea soarelui şi la porumb, culturi care în prezent se află într-o stare de dezvoltare normală. Conform datelor statistice, în rândul statelor UE, România a ocupat, în 2017, primul loc la floarea soarelui (în funcţie de suprafaţa cultivată şi de producţia realizată), locul întâi la porumb boabe în funcţie de suprafaţa cultivată, şi locul doi la producţia realizată.

×
Subiecte în articol: producţiie record grâu