x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România riscă declanşarea a şapte proceduri de infringement

România riscă declanşarea a şapte proceduri de infringement

de Daniela Ivan    |    27 Iun 2009   •   00:00

Comisia Europeană a avertizat România pe capitolul energie, pentru că ANRE nu a transmis de doi ani informaţii comisiei.



România nu a notificat CE de ce menţine reglementat preţul la consumatorii noncasnici, deşi această informaţie putea fi transmisă cu uşurinţă. "Ni se reproşează că reglementăm consumatorii noncasnici, dar România nu are accesibilitatea la preţurile energiei ca în Uniune. Apoi, CE ne-a avertizat că nu suntem suficient de transparenţi în privinţa capacităţilor de transport a energiei şi gazelor", a declarat preşdintele ANRE, Petru Lificiu.

ANRE va transmite CE, în următoarele două luni, informaţii prin care va motiva existenţa tarifelor reglementate. "Dacă s-ar renunţa la reglementarea noncasnicilor, ar apărea creşteri mari de preţ la produse, la servicii, iar aceste majorări ar fi suportate tot de populaţie. Dacă explicăm asta CE, vom fi înţeleşi", crede şeful ANRE.

Am mai primit avertismente pentru încă şase domenii: taxa auto, impozite şi taxe ale nonrezidenţilor, substanţe farmaceutice, omologarea autovehiculelor, instituirea unei infrastructuri de informaţii spaţiale şi drepturile acţionarilor din firmele cotate la bursă. Comisia a transmis autorităţilor române o scrisoare de punere în întârziere pentru necomunicarea măsurilor de transpunere a directivei, privind omologarea autovehiculelor şi a remorcilor, precum şi a componentelor şi pieselor de schimb ale acestora.

Până la 3 august, CNVM trebuie să transpună Directiva privind exercitarea anumitor drepturi ale acţionarilor în cadrul societăţilor cotate la bursă.

×
Subiecte în articol: economic