Autorităţile aplică la o regie profitabilă, cum este RNP-Romsilva, o ordonanţă ce vizează doar întreprinderile aflate în faliment
Federaţia pentru Apărarea Pădurilor solicită Guvernului suspendarea ordinului Ministrului Mediului şi Schimbărilor Climatice nr. 202/06.02.2013 pentru implementarea guvernanţei corporativă la Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva. România riscă să fie transformată într-o colonie forestieră, avertizează Federaţia, formată din reprezentanţi ai organizaţiilor sindicale şi profesionale din domeniul sindic, membri ai Academiei Române, ai Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, ai Asociaţiei Proprietarilor de Păduri din România.
“Cerem suspendarea aplicării ordinului ministrului Mediului pentru implementarea OUG nr. 109/2011 la RNP – Romsilva, deoarece această ordonanţă vizează întreprinderile şi regiile aflate în faliment, însă RNP – Romsilva nu se află în faliment, ba mai mult, aceasta este în fiecare an pe profit”, ne-a declarat Marian Stoicescu, preşedintele Federaţiei pentru Apărarea Pădurilor.
În plus, Stoicescu ne-a spus că OUG nr. 109/2011 trebuie revizuită şi adaptată la ţara noastră. “Din textul OUG 109/2011 şi modul de implementare reiese incompatibilitatea acesteia cu caracteristicile economice şi sociale din România. ordonanţă pe care vrem să o suspendăm, se aplică în străinătate doar la întreprinderile care sunt în faliment, însă la noi în ţară, din păcate, se aplică acolo unde nu trebuie. Deşi sunt în faliment zeci de întreprinderi cu capital majoritar de stat, autorităţile au considerat necesar să o aplice RNP-ului, regie care este profitabilă. Este cel puţin ciudat că actuala guvernare pune în aplicare o ordonanţă neadaptată la România. Această ordonanţă este un act normativ preluat trunchiat de la alte state”, ne-a explicat Stoicescu.
Până în prezent, aplicarea acestei ordonanţe a provocat nemulţumiri şi suspiciuni în ceea ce priveşte procesul de selecţie pentru Consiliul de Administraţie sau numirea unor directori la Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti, Salrom, Şantierul Naval Constanţa, Electrica distribuţie Muntenia etc. “Aplicarea OUG 109/2011 face ca România să rămână fără păduri. Probabil sunt câteva grupuri de interese din ţară sau din străinătate care doresc masă lemnoasă din pădurile statului într-un volum cât mai mare, la un preţ cât mai mic. Implementarea acestei ordonanţe este dorită probabil de cei care sunt interesaţi de un profit cât mai mare, fără să ia în considerare că pădurile sunt un bun de interes naţional şi că fără ele România devine o ţară expusă inundaţiilor, alunecărilor de teren, deşertificării etc.”, ne-a explicat Soicescu. Acesta a mai spus că în străinătate nu se practică guvernanţa corporatistă la întreprinderile care administrează pădurile, acestea având un regim aparte. “De exemplu, în Germania, pădurile se susţin cu bani de la bugetul de stat, indiferent de proprietar. În plus, personalul silvic are statut de funcţionar public al statului”, a spus Stoicescu.
RNP – Romsilva este profitabilă
Stoicescu susţine că, de la înfiinţare şi până în prezent, RNP – Romsilva nu a fost niciodată pe pierderi, fiind una dintre cele mai profitabile regii din ţară. RNP realizează menţinerea integrităţii pădurilor, asigurând paza şi administrarea acestora pentru 3,1 milioane ha păduri proprietate a statului şi 1,1 milioane ha păduri proprietate privată. În plus, managementul forestier durabil care se practică la RNP este adaptat condiţiilor socio-economice ale ţării. De asemenea, Stoicescu susţine că în ultimii ani personalul RNP a fost redus cu circa 260%, fiind actualmente la limita minimă a necesarului pentru pază şi administrarea pădurilor. “Distrugerea RNP printr-o aşa-zisă reformă legată de implementarea OUG 109/2011 va aduce deservicii imense pădurii, aservind pădurile statului unor grupuri de interese, transformând România într-o colonie forestieră”, susţine Stoicescu.