x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România se depopulează. 3,2 milioane de români au plecat din ţară

România se depopulează. 3,2 milioane de români au plecat din ţară

de Daniela Ivan    |    30 Dec 2016   •   19:10
România se depopulează. 3,2 milioane de români au plecat din ţară
Sursa foto: Rawpixel/Getty Images/iStockphoto

Peste trei milioane de români lucrează acum în alte state europene, iar analiştii economici spun că depopularea ţării este una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă România după intrarea în Uniunea Europeană. Cifrele vin de la Organizaţia Naţiunilor Unite şi sunt diferite de cele de la Institutul de Statistică, conform cărora sunt doar 2,5 milioane de emigranţi.

Lipsa locurilor de muncă din anii crizei şi salariile mai mari din Uniunea Europeană au determinat populaţia aptă de muncă să părăsească ţara. “Problema este că au plecat oamenii activi, care au spirit antreprenorial, şi România a pierdut mult capital uman”, spune Adrian Vasilescu, consultant de strategie, compartimentul de proiecte strategice din Banca Națională a României. În aproape jumătate din familiile din România, există cel puţin o persoană plecată în străinătate, conform unui studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie – IRES. Jumătate dintre românii plecaţi şi-au lăsat acasă familiile – 51% dintre rudele din ţară declară că cei din familia lor aflaţi în afara graniţelor au plecat singuri, 49% au plecat cu familia, 23% dintre cei plecaţi şi-au lăsat copiii în ţară. Datele Eurostat plasează România pe locul patru în Europa la numărul de cetăţeni care trăiesc în afara ţării, după Marea Britanie cu 4,9 milioane, Polonia cu 4,4 şi Germania cu 4 milioane.

Românii au trimis în ţară peste 52 de miliarde de euro în cei 10 ani de când suntem în UE, mai mult decât nivelul investiţiilor străine din aceeaşi perioadă, care s-a cifrat la 41 miliarde de euro.

De la lipsa joburilor, la lipsa de salariaţi

Dacă acum 10 ani mulţi români au luat drumul străinătăţii că nu aveau unde să lucreze, acum situaţia este exact invers. Firmele se plâng că nu mai găsesc angajaţi cu care să-şi facă treaba. E criză mare în toate domeniile, dar în special în industrie, unde se caută şi nu se mai găsesc muncitori calificaţi. Şapte din zece companii se plâng că nu-şi găsesc angajaţi, şi asta ţine departe de România investitorii străini. Cu toate astea, şomajul nu a scăzut decât până la 6,7%, având în vedere că există judeţe unde oamenii nu au încă unde să lucreze, regiuni ocolite de investitori din cauză că lipseşte infrastructura. România are doar 4,676 milioane de salariaţi cu acte în regulă din cei peste 13 milioane de locuitori cu vârste între 18 şi 65 de ani, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică. Adică din trei români, doar unul este angajat cu acte în regulă. Restul sunt plătiţi la negru, la gri sau nu lucrează deloc. O altă problemă este că din cei 4,676 milioane de salariaţi, bugetari sunt 1,1876 milioane, adică aproape o treime. Deci în mediul privat lucrează numai 3,4884 milioane de salariaţi.

Salariile s-au dublat, dar sunt departe de media UE

Între 2007-2016, salariul mediu s-a majorat de la 1.146 de lei la 2.815 de lei, pe fondul creşterii veniturilor din anumite sectoare şi din administraţia publică. Şi salariul minim s-a majorat de la 390 de lei, cât era la 1 ianuarie 2007, la 1.250 de lei cât este acum, deci creşterea este de trei ori. În acest an, România a înregistrat cea mai mare creştere anuală a costurilor cu mâna de lucru din UE, ritmul de creştere înregistrând chiar o accelerare după un avans de 11,9% în primul trimestru şi o creştere de 13,3% în trimestrul doilea. Costul orar cu mâna de lucru cuprinde costurile cu salariile şi costurile non-salariale, precum contribuţiile sociale plătite de angajatori.

O analiză a sectoarelor care aveau cele mai mari salarii medii în 2007 versus 2016 arată o schimbare semnificativă pe piaţa muncii: dacă în urmă cu zece ani bancherii erau pe primul loc în topul celor mai bine plătiţi angajaţi din economie, în prezent angajaţii din IT le-au luat locul. Dar salariile nu au crescut destul ca să ne apropiem de nivelul din UE, suntem abia la 55% din nivelul de trai mediu din Uniunea Europeană.

 

“Principalul capital al unei ţări este capitalul uman. România se depopulează, cum să opreşti un exod de capital uman dacă nu oferi bunuri publice?” Daniel Dăianu, fost ministru de Finanţe

 

Cei mai mulţi români care au plecat la lucru în străinătate sunt tineri, în grupa de vârstă 30-45 de ani, şi au o meserie pentru care sunt calificaţi

 

 

Profitabilitatea firmelor a crescut de 53,1%

Mediul de afaceri s-a maturizat foarte mult pe fondul firmelor străine care au venit în România şi care au adus un nou model de business. Cifra de afaceri a înregistrat o creştere de 84,1%, în termeni nominali, iar profitul brut a avut aceeaşi evoluţie crescătoare în 2015 faţă de 2006, respectiv a înregistrat un avans de 53,1%. În 2015 cifra de afaceri medie pe o societate a ajuns la 1,8 milioane de lei, după ce în 2006 se situa la 1,1 milioane de lei. De la aderarea la UE, numărul societăţilor active a fost în continuă creştere, până în anul 2008, când a atins un maxim de de 663.844. Însă efectele crizei economice au redus numărul acestora cu peste 50.000 de societăţi, dar în ultimii ani acest indicator s-a repoziţionat pe un trend ascendent.

×