x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România va investi 1,65 miliarde de euro în construcţia gazoductului EASTRING

România va investi 1,65 miliarde de euro în construcţia gazoductului EASTRING

23 Mai 2019   •   21:16
România va investi 1,65 miliarde de euro în construcţia gazoductului EASTRING

Proiectul EASTRING, promovat de compania de gaze slovacă EUSTREAM, a devenit o prioritate pentru România, el fiind introdus de Transgaz în planul investiţional pentru următorii 10 ani. Ea are ca scop conectarea sistemelor de transport din Slovacia, Ungaria, România și Bulgaria pentru a obține acces la rezervele de gaze naturale din regiunea Caspică și Orientul Mijlociu.

EASTRING este un gazoduct de interconectare cu flux bidirecțional cu o capacitate anuală între 225,500 GWh și 451,000 GWh (aprox. 20 mld. mc până la 40 mld. mc), care conectează Slovacia cu granița externă a UE prin Bulgaria, Ungaria și România. Potrivit Transgaz, EASTRING va asigura cea mai rentabilă rută de transport, directă, între platformele de gaze din vestul Uniunii Europene și Regiunea Balcanică/Turcia de vest - o zonă cu potențial foarte ridicat în a oferi gaze din diferite surse. Prin posibilitatea de a diversifica rutele de transport precum și sursele de aprovizionare, se va asigura siguranța în aprovizionare în întreaga regiune, în principal în țările Europei de Sud-Est.

Conform studiului de fezabilitate, implementarea proiectului se va realiza în două faze, în prima urmând să aibă o capacitate maximă de 20 mld mc/an, iar în a două să fie crescută la capacitate maximă de 40 mld mc/an. Termen estimat de finalizare este anul 2025 pentru faza 1 şi anul 2030 pentru faza 2.  Valoarea estimată a investiţiei este pentru România de  1.297 milioane euro în prima fază şi de 357 milioane de euro în a doua. În anul 2018 a fost finalizat Studiul de Fezabilitate. Obiectivul Studiului de Fezabilitatea a fost proiectarea unei conducte bidirecționale care să conecteze sistemul de transport din Slovacia cu granița de Sud-Est a Europei (Marea Neagră sau Turcia) prin Ungaria, România și Bulgaria.

×
Subiecte în articol: investiţie