x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Românii au economii cât să trăiască două luni

Românii au economii cât să trăiască două luni

05 Iul 2010   •   00:00

Circa 75% din economiile realizate de români se ridică la venitul lunar pe două luni, potrivit unui studiu al Institutului pentru Economie Mondială pentru Banca Mondială.

Potrivit raportului, realizat în perioada 1-15 mai, un român din doi cu vârsta de peste 16 ani economiseşte, dar aceasta diferă în funcţie de venituri. Motivaţia pentru care românii economisesc este legată în principal de eventualitatea apariţiei "zilelor negre" sau a unor cheltuieli neaşteptate (pentru 78% din respondenţi), de scopul de a creşte calitatea vieţii în viitor (29%) şi de a lăsa o moştenire copiilor (18,9%). Totuşi, 17,5% din populaţie preferă să cheltuiască decât să facă economii.

Nicio grijă pentru pensie

Doar 6% din românii cu vâsta între 16 şi 64 ani economisesc pentru perioada de pensie, iar acest tip de economisire nu depinde de venituri. Întrebaţi dacă şi-ar cumpăra o asigurare sau pensie privată dacă mâine ar intra în posesia unei sume de 50.000 de lei, doar 2% dintre respondenţi au răspuns afirmativ.

Reduceri de venituri

Un român din trei a suferit o reducere semnificativă şi neasteptată a veniturilor în ultimii trei ani, în principal din cauza pierderii locului de muncă din cauza crizei economice sau reducerii/ întârzierii salariului, potrivit sondajului.
Întrebaţi ce ar face în cazul unei scăderi cu 25% a veniturilor pentru o perioadă de minim trei luni, românii au răspuns în proporţie de 86% că ar reduce cheltuielile şi de 41% că ar împrumuta bani de la rude sau prieteni.

Împrumut "pe caiet"

A treia variantă în cazul scăderii veniturilor cu un sfert ar fi realizarea de cumpărături "pe caiet" de la magazin, această opţiune fiind menţionată de 24% dintre respondenţii sondajului.
"Mulţi oameni sunt nepregătiţi pentru evenimente neaşteptate. Ar fi în interesul lor să devină mai alfabetizaţi în domeniul financiar. Educaţia financiară a populaţiei ar trebui să complementeze reglementarea şi supravegherea pieţelor financiare şi serviciilor financiare, pentru protecţia consumatorilor", a declarat Sue Rutledge, coordonator al programului global pentru protecţia consumatorilor şi alfabetizare financiară al Băncii Mondiale.
Arabela Aprahamian, coordonator al programului la nivel regional al Băncii Mondiale, a arătat că România trebuie să implementeze un program naţional de educaţie financiară realizat de Guvern, autorităţile de reglementare din domeniul financiar, instituţiile financiare, sistemul de educaţie şi alţi parteneri

×
Subiecte în articol: economic