x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Romanii, cu inflatia, strainii, cu dobanda

Romanii, cu inflatia, strainii, cu dobanda

07 Apr 2005   •   00:00

Liberalizarea totala a contului de capital incepe de luni. Strainii vor avea acces nelimitat la formarea de depozite in lei si exista teama ca se vor face speculatii cu moneda nationala, dobanzile la lei fiind inca ridicate.

  • de ADRIAN MIHAI
  • ECONOMIC/BUSINESS

  • PERICOL. De teama banilor fierbinti, BNR a redus dobanda la jumatate in ultimele cinci luni
    Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a confirmat ca decizia a fost luata in sedinta Consiliului de Administratie din 31 martie, mentionand ca noul Regulament Valutar va fi publicat in Monitorul Oficial cel mai tarziu azi. Potrivit site-ului acestei institutii, noua reglementare nu era ieri pe lista actelor publicate. Oficialul bancii centrale nu a anuntat si data de la care actul normativ va intra in vigoare. Terenul a fost pregatit cu mult timp inainte. Dobanda de referinta calculata de Banca Nationala s-a injumatatit in ultimele cinci luni, de la 17,96% la 8,45%. Dobanda de interventie a fost si ea micsorata. Scopul a fost acela de a face depozitele in lei cat mai neatractive pentru straini.

    Urmatoarele etape ale liberalizarii fluxurilor de capital sunt: operatiunile nerezidentilor cu titluri de stat, operatiunile nerezidentilor pe piata monetara si operatiunile rezidentilor in conturi deschise in strainatate. Ultimele doua trebuie realizate cel mai tarziu pana la data aderarii.

    IMPLICATII. Pentru straini, liberalizarea inseamna accesul la depozite in lei cu dobanzi mari, fata de cele practicate in tarile lor. Intrarea valutei in tara cu acest scop ar putea relansa procesul de intarire a leului. In aceasta situatie, plasamentul devine si mai profitabil, pentru ca, atunci cand vor cumpara inapoi valuta, o vor face mai ieftin. In plus, trebuie spus ca nici inflatia nu afecteaza rentabilitatea plasamentului. Pentru romani, liberalizarea contului de capital inseamna in primul rand reducerea dobanzilor. Intarirea leului va aduce economii consumatorilor care au contractat credite in valuta, dar va reduce si bugetele celor care au salariul calculat in valuta. Pentru agentii economici, intarirea leului inseamna presiuni asupra exportatorilor nevoiti sa-si eficientizeze afacerile si cresterea importurilor.

    ×
    Subiecte în articol: economic