x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Românii duc bani cu sacul în bănci. 500 milioane lei într-o lună

Românii duc bani cu sacul în bănci. 500 milioane lei într-o lună

de Daniela Ivan    |    10 Oct 2017   •   10:42
Românii duc bani cu sacul în bănci. 500 milioane lei într-o lună
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Populaţia a depus la bănci în luna august, în lei sau alte valute, echivalentul a 490,6 milioane de lei. Astfel, depozitele totale ale populaţiei au trecut de 170,4 miliarde de lei, atingând maximul istoric de după decembrie 1989. Oamenii nu mai pun atât de mare accent pe depozitele la termen, o bună parte din economii este lăsată de la o lună la alta pe card sau „la vedere” în conturi.

Creşterile salariale record din ultimul an nu se regăsesc numai în consum, ci şi în depozitele pe care populaţia le are la bănci. Oamenii sunt precauţi şi încearcă să pună deoparte un ban pentru vremuri mai grele, chiar dacă dobânzile au scăzut până aproape de zero, iar comisioanele anulează orice câştig. Românii şi-au cumpărat plasme, LED-uri, laptopuri, tablete, şi-au satisfăcut pofta de consum, iar acum sunt într-o perioadă în care doresc să strângă bani. Datele Institutului Național de Statistică indică majorarea veniturilor gospodăriilor populației cu 15,2% în ultimul an, ceea ce înseamnă că acestea au ajuns la 3.329 de lei pe lună. Din aceşti bani familiile cheltuie, în medie, numai 2.797 de lei, restul îl economisesc.

Depozite de 16,5 miliarde de lei în ultimul an

În luna august 2017, populaţia avea în bănci peste 170,4 miliarde de lei, din care 106,3 miliarde sunt în depozite la termen şi restul în conturi de economii sau în economii pe cardurile de salarii. Valoarea este cu 16,5 miliarde de lei mai mare decât în august 2016, când românii aveau economii de numai 153,8 miliarde de lei.

“ Rata de economisire la nivelul populației a crescut de la 15% în trimestrul unu 2017, la 16% în trimestrul doi şi a atins maximul ultimelor decenii. Această evoluție reflectă prudența populației în contextul acumulării de incertitudini din sfera politicii economice, inclusiv perspectiva majorării costurilor de finanțare” Andrei Rădulescu, senior economist, Banca Transilvania

Economiile s-au mutat pe carduri

Foarte puţini români îşi mai fac un depozit la termen, ca urmare a dobânzilor extrem de mici, chiar intrate în teritoriul negativ. Oamenii aleg acum conturile de economii, care au dobânzi similare cu depozitele, iar banii pot fi retraşi oricând fără să fie penalizaţi. În plus, băncile oferă posibilitatea ca lună de lună clientul să poată economisi o sumă fixă pe card, într-un cont separat de economii, la care proprietarul are acces în orice moment fără să piardă dobânda, care se calculează lunar la suma aflată în soldul contului de economii. În plus, mulţi oameni îşi lasă lună de lună economiile pe carduri, în contul curent, nemaifiind interesaţi de o dobândă de numai 0,1%.

Economiile la termen au crescut în ultimele 12 luni cu 750 milioane de lei, iar cele din conturile curente cu peste 15,75 miliarde de lei

Peste 10 milioane de români au economii la băncile din România. Valoarea unui depozit mediu este de 16.700 de lei

Când vor creşte dobânzile la depozite

Vremea dobânzilor negative a trecut având în vedere că inflaţia a început să crească şi estimările analiştilor economici arată că aceasta va ajunge la 2,5% până la finele anului şi la peste 3,5% în 2018. În aceste condiţii, dobânzile la depozite nu au cum să nu crească. “Vor creşte şi dobânzile la depozite, evident. Deocamdată, dobânzile la depozite sunt foarte, foarte scăzute şi ele deja nu mai acoperă inflaţia”, a declarat recent Eugen Rădulescu, directorul direcţiei de stabilitate financiară BNR. Banca centrală a dat deja semnalul când a decis creșterea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 0,5% începând cu 4 octombrie 2017. Asta înseamnă că băncile cu exces de lichidităţi primesc pentru depozitele ţinute la BNR o dobândă de 0,5% pe an, în loc de 0,25% cât primeau până acum. Însă, acum, bancherii oferă la depozite o dobândă anuală efectivă (DAE) care variază între 0,34% şi minus 2,31%. Este o diferenţă mare, pe care băncile nu au cum să o mai susţină în condiţiile în care nici lichiditatea nu mai bălteşte în piaţă.

×
Subiecte în articol: dobânzi depozite