x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Românii nu mai aruncă banii în stânga şi-n dreapta

Românii nu mai aruncă banii în stânga şi-n dreapta

de Adrian Stoica    |    24 Noi 2016   •   20:10
Românii nu mai aruncă banii în stânga şi-n dreapta
Sursa foto: DIANA OROS

Peste trei sferturi dintre români consideră că au un nivel de trai mediu sau peste medie şi venituri suficiente pentru un trai decent, care le permit inclusiv să cumpere bunuri mai scumpe, chiar dacă fac uneori sacrificii în alte domenii, potrivit unui studiu efectuat de compania de cercetare de piaţă Novel Research.

 

Potrivit studiului, care a fost prezentat deViktor Boczán, directorul general al Provident Financial România, în cadrul unei conferinţe, clasa de mijloc a crescut cu 16,5 puncte procentuale comparativ cu anul 2013, când compania a efectuat un studiu similar, în timp ce ponderea românilor care se consideră săraci, neavând venituri suficiente pentru cheltuielile esenţiale, a scăzut de la 13,8% în 2013, la 5,6% anul acesta.

 

Mai atenţi la cheltuieli

Astfel, 77% dintre respondenţi spun că urmăresc atent evoluţia bugetului personal, iar 13% ţin o evidenţă scrisă a veniturilor şi cheltuielilor. Ca urmare, comparativ cu 2013, tot mai puţini români spun că rămân fără bani de la un salariu la altul. Mai exact, 23,4% dintre respondenţi nu reuşesc aproape niciodată să cheltuiască mai puţin decât câştigă, comparativ cu 29,9% în 2013, mai relevă studiul care a fost efectuat în perioada 4-14 noiembrie pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional de 1.003 respondenţi.

Femeile tind să rămână mai des fără bani decât bărbaţii, iar dintre cheltuielile de necesitate scăzută pe care acestea le fac ponderea cea mai mare o au îmbrăcămintea şi cosmeticele.

La polul opus, 31,6% declară că îşi planifică şi gestionează eficient bugetul şi se încadrează întotdeauna în veniturile obţinute, procent în creştere comparativ cu nivelul de 22% din 2013.
 

Economisirea nu a câştigat teren

Conform studiului, peste 34% dintre respondenţi economisesc cu regularitate pentru viitor sau pentru diverse investiţii, nivel similar celui din 2013, în timp ce ponderea celor care economisesc atunci când au în plan să investească s-a dublat în ultimii trei ani, până la 32,2%, şi doar 31,5% dintre români spun că nu reuşesc să facă economii, faţă de 47,1% în 2013.

 

Investiţiile în imobiliare au fost considerate printre cele mai avantajoase de către 46,7% dintre respondenţi, similar nivelului din 2013, urmate de investiţiile în propria afacere (41,6%) şi de cele în aur sau argint (36,2%, în scădere faţă de 50,7% în urmă cu trei ani).

×