Partea a doua a programului Rabla, care va începe de la 1 iunie, va cuprinde autoutilitare uşoare şi un număr nelimitat de autoturime pentru persoanele fizice, a declarat ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi. Prezent la Mamaia, unde a participat la o adunare a motociliştilor din toată ţara, ministrul Mediului a susţinut o conferinţă de presă chiar pe plaja din staţiune, pentru a prezenta următoarea etapă a programului "Rabla", care va începe la 1 iunie şi va aduce două modificări importante.
În program vor fi introduse şi autoutilitarele uşoare, de până la 3,5 tone, şi, respectiv, numărul de maşini care pot fi achiziţionate de o persoană nu mai este limitat la una singură, ci pot fi achiziţionat oricâte se doreşte, numai să se înscrie în datele programului. "Aceste două modificări se vor întâmpla după ce miercurea viitoare voi introduce în şedinţa de Guvern o Ordonanţă de Urgenţă care să-mi permită să le fac şi bănuiesc că undeva, după data de 10-15 iunie, a doua etapă intră în funcţiune cu programul cu număr nelimitat şi cu autoutilitare uşoare. Ţinta noastră este să scoatem anul acesta 60.000 de rable de pe piaţă, indiferent cu ce mărci sunt înlocuite, indiferent ce proprietari le vor avea şi le vor utiliza pe cele noi", a declarat Nicolae Nemirschi, citat de Mediafax.
Despre prima parte a programului "Rabla", care s-a încheiat în 29 mai, ministrul Mediului a spus că şi-a atins scopul şi practic a fost un ajutor pentru industria auto, care, în primele patru luni a avut o scădere a vânzărilor până în jur de 50 la sută, per total. "Până la această dată s-au vândut 11.500 de autoturisme noi, din cele 20.000 alocate. Dar asta înseamnă 20 la sută din totalul de automobile noi vândute pe piaţa românească, comparativ cu anul trecut, când, din totalul automobilelor noi, la sfârşitul anului, programul Rabla a însemnat numai 18 la sută", a adăugat Nemirschi.
Ministrul Mediului a mai declarat că şi persoanele juridice ar putea intra în programul "Rabla", dar de la 1 septembrie: "Aici lucrurile se duc un pic spre legislaţia europeană şi, având discuţii cu Consiliul Concurenţei, aici trebuie aplicată aşa numita schemă de ajutor de minimis, adică de ajutor de stat, dar lucrul acesta se face în nişte etape. Însă el va fi fezabil şi va fi aplicat în a treia etapă. Adică de la 1 septembrie vor beneficia de autoturisme şi autoutilitare şi persoanele juridice, în aceleaşi condiţii". El a precizat că la persoanele juridice schema va fi aplicată pentru trei ani, aceasta însemnând că va fi valabilă până în 2011: "Am alocat pentru acest program 60.000 de unităţi în trei ani de zile, ceea ce înseamnă un efort financiar de subvenţie, pentru prima de casare, de circa 54 - 55 de milioane de euro pentru cei trei ani", a afirmat ministrul Mediului.
Nicolae Nemirschi a menţionat că există şi o variantă de achiziţie prin leasing al autoturismelor şi autoutilitarelor incluse în programul "Rabla", "dar se pare că aici mai sunt nişte runde destul de grele cu Consiliul Concurenţei". "Aici, Consiliul Concurenţei spune că nu poate intra în schema ajutorului de stat pentru că, practic, aici achiziţionează o persoană juridică, o firmă de leasing şi dă mai departe spre folosinţă unei persoane fizice. Dacă vom putea lămuri şi chestiune asta, probabil că din toamnă va putea să intre şi leasingul în funcţiune. Dar asta rămâne de văzut", a mai declarat Nicolae Nemirschi.
Numărul total de locuri în ediţia din 2009 a programului de înlocuire a parcului auto naţional, cunoscut sub numele de programul "Rabla", a fost crescut la 60.000, faţă de 40.000 în 2008. Şi prima de casare primită de cei care îşi dau la fier vechi maşina a fost majorată la 3.800 de lei pe unitate, comparativ cu 3.000 de lei în 2008. Astfel, fondurile totale alocate pentru programul de înnoire a parcului auto în 2009 vor fi de 228 de milioane de lei, conform ordonanţei de Guvern privind reluarea programului.
O altă noutate a ediţiei 2009 este aceea că în program vor putea intra maşinile mai vechi de zece ani după ce, până în acest an, erau casate doar maşini de 12 ani vechime sau mai mult contra primei de la stat. Pentru a nu se repeta situaţia din 2008, atunci când aproape un sfert din maşinile înscrise în program nu au fost vândute, ministrul Nemirschi a vorbit la preluarea mandatului despre împărţirea ediţiei din 2009 în trei faze egale, fiecare dintre ele oferind, în funcţie de cereri, câte 20.000 de maşini dealer-ilor declaraţi eligibili. "Cine nu reuşeşte să vândă în prima parte a programului maşinile pe care le-a cerut nu mai intră în fazele următoare ale programului", declara, anterior, ministrul Nemirschi, întrebat despre principiile care vor sta la baza ediţiei din 2009 a programului.
Citește pe Antena3.ro