x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Românii rămân fideli încălzirii pe gaze şi lemne

Românii rămân fideli încălzirii pe gaze şi lemne

de Adrian Stoica    |    24 Ian 2017   •   10:55
Românii rămân fideli încălzirii pe gaze şi lemne
Sursa foto: Smitt/Getty Images/iStockphoto

Utilizarea energiei solare drept sursă principală de încălzire a locuinţei se situează în preferinţele a 49% dintre români, relevă studiul “Trăind în Europa”, realizat de E.ON şi Kantar Emnid. Cu toate acestea, potrivit datelor studiului, doar 1% dintre respondenţi au indicat că, în prezent, folosesc energia solară pentru încălzirea casei şi tot 1% au menţionat că au dezvoltat sisteme bazate de energia geotermală.


Energia solară este indicată drept variantă ideală pentru încălzirea caselor şi de către respondenţii din alte ţări. Italienii şi ungurii sunt cei mai favorabili acestei resurse, 60% dintre cei chestionaţi arătând că ar opta fără rezerve pentru un astfel de sistem de încălzire. Cel mai puţin interesaţi de căldura de la soare sunt britanicii. Doar 38% dintre aceştia ar dori să-şi încălzească locuinţele pe baza energiei solare, iar alţi 36% ar prefera în continuare încălzirea pe bază de gaze naturale.

 

Lemnul este la putere

În multe ţări europene, lemnul continuă să fie utilizat în mare măsură drept combustibil. Aproape o treime (31%) dintre cetăţenii maghiari folosesc lemnul pentru încălzirea caselor, aceştia fiind urmaţi de cehi (20%) şi români (19%).


Circa 10% dintre românii intervievaţi au declarat că folosesc dispozitive electrice de tipul radiatoarelor/caloriferelor electrice pentru încălzire.

 

Ponderea utilizatorilor din România a acestui tip de încălzire fiind sub cea a celor din Marea Britanie (18%), dar mult peste cea a celor din Italia, unde doar 1% au declarat că folosesc surse de încălzire alimentate cu energie electrică. Cărbunele şi combustibilii petrolieri au un rol mai degrabă neglijabil pe piaţa de încălzire a locuinţelor din Europa Centrală şi de Est.
Studiul “Trăind în Europa” a fost realizat în luna decembrie 2016, în cadrul căruia au fost chestionaţi aproximativ 8.000 de oameni din Germania, Marea Britanie, Italia, Republica Cehă, România, Suedia, Turcia şi Ungaria.

 

Încălzirea locuinţelor cu ajutorul instalaţiilor eco nu a prins încă la români, ei preferând, în continuare, gazul si lemnul.

 

 

×