x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Românii vor vacanţe de lux

Românii vor vacanţe de lux

de Elena Stan    |    21 Noi 2009   •   00:00
Românii vor vacanţe de lux

Criza economică a determinat agenţiile de turism să scadă preţurile vacanţelor pentru segmentul de lux cu până la 70%, ceea ce a determinat o creştere a vânzării vacanţelor de lux de circa 25%.



"În toată lumea se înregistrează o creştere de circa 20%- 25% a cererii pentru turismul de lux. Creşterea s-a înregistrat pe fondul scăderii tarifelor la pachetele turistice pentru destinaţiile de lux cu 25%-30%, comparativ cu anul 2008, fiind înregistrate în unele cazuri reduceri chiar şi de 70%. Şi la noi în ţară a fost înregistrată o creştere a cererii pentru pachetele de lux, însă încasările agenţiilor sunt la acelaşi nivel ca şi anul trecut, deşi numărul celor care au cumpărat astfel de vacanţe a crescut vizibil", ne-a declarat Traian Bădulescu, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).

AFACERE

Numărul turiştilor români care au fost în acest an în vacanţe de lux a crescut cu 25% faţă de 2008, ajungând la 10.000 de persoane, în pofida crizei, plătind în medie pe pachet 2.500-3.000 de euro. Cea mai scumpă vacanţă în care a fost o familie de români a costat 37.000 de euro. Românii şi-au redus totuşi bugetele de călătorie, potrivit estimărilor ANAT. Luând în considerare tarifele medii plătite de cei 10.000 de români, agenţiile de turism au încasat între 25-30 milioane de euro numai pentru destinaţiile de lux.

DESTINAŢII

Pentru a putea fi considerat pachet turistic de lux e nevoie să fie întruniţi mai mulţi factori. Astfel, se ia în considerare destinaţia, transportul cu avionul, cu costuri de peste 1.000 de euro de persoană, şi până la cazare la hoteluri de peste cinci stele cu foarte multe servicii incluse, unde preţul este de minimum 1.500 de euro. "Se cer insulele exotice Cuba, Caraibe, Republica Dominicană, Mauritius, dar şi Mexic şi Thailanda", a explicat Traian Bădulescu. "Este o premieră naţională că avem cursă directă către Emiratul Sharjah, unicul care se întinde atât pe Golful Persic, cât şi pe Golful Oman, aflându-se la doar 18 kilometri de Dubai. Este o destinaţie mai puţin cunoscută, însă are hoteluri pe malul mării, malluri, iar preţurile locale sunt mai mici decât în Dubai. Tariful unui pachet pentru Revelion începe de la 570 de euro de persoană. Tariful include transport, şapte nopţi cazare la hotel de trei stele cu mic dejun şi transferurile", ne-a explicat Mircea Vladu, general manager la Prestige Tours.

OFERTE
Pentru o vacanţă în Laponia, preţul unui pachet turistic începe de la 2.500 de euro de persoană, iar pentru copii de la 1.500 de euro. Tariful include transportul cu avionul, cazarea şase nopţi, masa, precum şi excursia la Satul lui Moş Crăciun şi "Santa Park" la 25 decembrie. De asemenea, turiştii primesc îmbrăcăminte termoizolantă, încălţăminte şi fular, beneficiază de însoţitor de grup din partea agenţiei, precum şi de transport pentru activităţile opţionale. Orice activitate în plus se plăteşte la faţa locului. Pentru două ore de safari cu snowmobilul trebuie să plăteşti 96 de euro de persoană, iar pentru un safari de trei ore la o fermă de reni se plăteşte circa 130 de euro de persoană. Un safari cu husky cu om durată de circa patru ore costă 150 de euro de persoană. Românii care vor să petreacă Sărbătorile de iarnă la plajă, într-o destinaţie exotică, deosebită, pot alege o vacanţă în Nairobi. Preţul unei excursii de 10 zile porneşte de la 2.200 de euro de persoană şi ajunge până la 8.000 de euro. "Pentru 2.500 de euro de persoană eşti cazat în cort, unde te poţi bucura din plin de natură şi poţi descoperii secretele Africii de Sud, iar pentru 8.000 de euro de persoană te cazezi la hotel de cinci stele", ne-a explicat Elisabeta Ghedo, reprezentant al agenţiei Thabo Expeditions.

×
Subiecte în articol: economic