x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Romanul destept plateste cu cardul

Romanul destept plateste cu cardul

20 Oct 2004   •   00:00

Posesorul roman de carduri e tanar, dinamic, educat si are venituri lunare de peste 200 de dolari.

VALI BLANARU

IGNORANTA. Romanii se tem ca nu au suficienti bani sa plateasca cu cardul
Desi numarul cardurilor emise de banci a depasit 5 milioane, doar 7% dintre posesori le folosesc pentru a face plati electronice, se arata intr-un sondaj realizat de compania de cercetare a pietei Mercuryresearch.

Cele mai multe carduri sunt detinute de angajatii care au venituri cuprinse intre 200 si 300 de dolari. Astfel, studiul arata ca aproape jumatate (48%) dintre persoanele cu venituri peste 200 de dolari detin un card, 44% dintre cele cu venituri peste 300 de dolari au un instrument de plata electronic.

Cele mai putine carduri le detin persoanele cu venituri sub 100 de dolari, doar 11% dintre acestea avand acces la un card, in timp ce 32% din romanii cu venituri de pana la 200 de dolari au acces la un card. Atunci cand vine vorba despre plati electronice situatia sta un pic diferit. Cele mai multe plati electronice, 73%, se fac de catre persoanele care au venituri de peste 300 de dolari.

PROFIL DE CONSUMATOR. Posesorul de card este educat, tanar si locuieste in orase mari. Astfel, 27% au studii superioare, 33% detin o functie de conducere, 57% au varste cuprinse intre 20 si 39 de ani, iar 12% dintre acestia locuiesc in Bucuresti. Mai mult de 20% dintre utilizatorii de carduri au un venit lunar de peste 200 de dolari.

Situatia este un pic diferita in cazul persoanelor care platesc cu cardul. Aproape jumatate dintre acestea (45%) au o functie de conducere, 39% dintre ei au studii superioare, 60% au varsta cuprinsa intre 20 si 39 de ani si un sfert dintre ei locuiesc in Bucuresti. Aproape o treime (32%) au venituri lunare de peste 200 de dolari.

TIPOLOGII. Persoanele care platesc cu cardul sunt mai bine informate si au un stil de viata alert, un program incarcat si mai multe responsabilitati. De regula, persoanele care platesc cu cardul merg la cumparaturi insotite de intreaga familie.

Acestea prefera sa plateasca cu cardul deoarece nu trebuie sa care bani geata dupa ele (41%), fac o tranzactie rapida (29%), cardul e usor de folosit (27%) si nu se percepe comision (5%). "Cand am platit pentru prima data cu cardul am fost nervoasa. Imi era teama ca mi se vor pune intrebari ciudate, la care nu voi sti ce sa raspund si ma voi face de ras. M-am simtit ca o taranca. Acesta este doar unul dintre raspunsurile pe care l-au dat repondentii la sondaj", spune Adina Nica, cercetator la Mercuryresearch. Un alt participant la sondaj spune ca prefera platile electronice deoarece "altfel ar fi trebuit sa stea la cozi interminabile pentru plata facturilor la electricitate".

BARIERE. Romanii refuza sa plateasca cu cardul deoarece nu stiu cum se face aceasta operatiune (26%) sau pentru ca li se pare o operatiune inutila (23%). 18% dintre persoanele care au participat la sondaj spun ca nu au suficienti bani pentru a plati cu cardul, iar 12% sustin ca platile electronice nu sunt acceptate in magazine. Doar 11% dintre participantii la sondaj sustin ca prefera cash-ul. "Un participant la sondaj ne-a spus ca a incercat sa-si plateasca electronic cumparaturile, dar casiera habar nu avea ce-i acela un card", a mai precizat Adina Nica.

RISCURI

Numarul celor care utilizeaza cardul va creste de la an la an, pe masura ce segmental mai conservator al populatiei va intelege avantajul utilizarii acestui instrument bancar. Insa bancile trebuie sa fie pregatite pentru a se proteja de riscul fraudei.
"Intr-o piata a cardului dezvoltata, acest risc este mult mai mare", a opinat Dana Popescu, manager la compania Ernst&Young. "O crestere a pietei cartilor de credit mareste riscul fraudei. Spre exemplu, in Asia, unde piata este foarte dezvoltata, frauda medie pe un card este de o data la sase luni", a precizat Popescu.

×
Subiecte în articol: economic venituri cardul dolari