x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Romeo Urjan, desemnat director general al Companiei Naţionale a Uraniului

Romeo Urjan, desemnat director general al Companiei Naţionale a Uraniului

28 Noi 2016   •   15:54
Romeo Urjan, desemnat director general al Companiei Naţionale a Uraniului

Consiliul de Administraţie al Companiei Naţionale a Uraniului (CNU) l-a desemnat pe Romeo Urjan, membru al CA, în funcţia de director general al societăţii, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a Ministerului Energiei. 

Romeo Urjan este specialist în industria nucleară şi a ocupat, în perioada mai 2015 - noiembrie 2016, poziţia de director al Direcţiei Tehnice şi Securitate Nucleară în cadrul Nuclearelectrica (SNN). 

"Sunt bucuros că domnul Romeo Urjan a acceptat să preia această responsabilitate uriaşă şi sunt convins că domnia sa se va bucura de sprijinul tuturor celor care doresc revenirea în piaţă a Companiei Naţionale a Uraniului. Nu sunt mulţi cei care aleg să îşi asume asemenea poziţii în vremuri grele şi îi apreciez în mod deosebit pe cei care sunt hotărâţi să nu lase România să-şi piardă avantajele sale strategice. Compania Naţională a Uraniului are nevoie de un proces temeinic de eficientizare şi restructurare care să conducă la menţinerea ciclului nuclear integrat al ţării noastre", a declarat ministrul Energiei, Victor Grigorescu. 

La rândul său, Nuclearelectrica transmite, într-un comunicat remis luni AGERPRES, că a luat act de numirea lui Romeo Urjan în funcţia de director general al CNU. 

Romeo Urjan a ocupat poziţia de director de producţie al CNE Cernavodă până în anul 2000, iar ulterior anului 2000 a ocupat diverse poziţii strategice de management (în operare şi exercitarea controlului nuclear) la compania Ontario Power Generation din Canada. 

"Motivată de necesitatea readucerii experţilor români în ţară, SNN a iniţiat în anul 2014 procedura de recrutare pentru poziţia strategică de Director Direcţia Tehnică şi Securitate Nucleară din cadrul sediului executiv, poziţie care a fost ocupată în perioada mai 2015-noiembrie 2016 de domnul Romeo Urjan, asigurând integral funcţia de coordonare şi control dintre sediul central şi cele două sucursale în domeniul complex al funcţiilor de securitate nucleară", spun reprezentanţii Nuclearelectrica. 

Potrivit acestora, recrutarea SNN s-a realizat în baza unor criterii solide de calificare tehnică şi operaţională, experienţă în industria nucleară şi experienţă în poziţii similare de management. 

"Considerăm că numirea în funcţia de Director General al CNU s-a realizat de către Consiliul de Administraţie al CNU în contextul necesităţii asigurării unui specialist în industria nucleară şi în management strategic pentru redresarea CNU şi implementarea unor strategii de eficientizare şi creştere care să conducă la menţinerea ciclului nuclear integrat, dezvoltarea capabilităţilor CNU şi la creşterea competitivităţii companiei", se mai arată în comunicatul Nuclearelectrica. 

Urjan este expert în operare, construcţie şi punere în funcţiune de capacităţi nucleare, securitate nucleară şi programe de pregătire. 

"Din punctul de vedere al SNN, plecarea din companie a unui director strategic este o pierdere, dar, în acelaşi timp, SNN este dispusă, fiind conştientă de importanţa CNU la nivel naţional şi în menţinerea ciclului nuclear integrat, cu efect direct asupra siguranţei în aprovizionare cu materie prima şi predictibilitate în operare ale SNN, să asigure, chiar şi indirect, tot sprijinul necesar pentru salvarea CNU, într-un moment dificil. CNU trebuie să rămână un partener strategic. SNN şi CNU sunt două companii cu rol esenţial în industria nucleară", Daniela Lulache, director general al SNN. 

Compania Naţională a Uraniului estimează că va finaliza acest an cu o pierdere de 101,3 milioane de lei, faţă de un rezultat negativ de 143,3 milioane de lei în 2015, potrivit proiectului de buget privind veniturile şi cheltuielile companiei, publicat pe site-ul Ministerului Energiei. 

Astfel, compania şi-a bugetat venituri totale de 43,5 milioane de lei şi cheltuieli totale de 144,8 milioane de lei. 

"CNU este unicul producător de pulbere sinterizabilă de dioxid de uraniu, (UO2) de pe teritoriul Uniunii Europene, care asigură materia primă pentru fabricarea combustibilului nuclear de tip CANDU necesar funcţionării Centralei Nuclearoelectrice de la Cernavodă, calificat de către Societatea Naţională Nuclearelectrica S.A., denumită în continuare SNN, ca furnizor de UO2, în conformitate cu specificaţiile pentru combustibilul nuclear tip CANDU şi cu normele Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare, SNN fiind unicul beneficiar al produselor obţinute de CNU. Conform reglementărilor legale în vigoare, CNU îşi asigură veniturile necesare desfăşurării activităţii în baza contractelor comerciale cu SNN pentru livrarea dioxidului de uraniu, precum şi cu Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, pentru achiziţionarea de octoxid de uraniu la rezerva de stat", se arată în nota de fundamentare. 

Autorii proiectului spun că elaborarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2016 al CNU s-a realizat avându-se în vedere, printre altele, nivelul preliminat al realizărilor pentru anul 2015 şi nivelul estimat al contractelor ce urmează a fi încheiate pentru anul 2016. AGERPRES

×
Subiecte în articol: romeo urjan