"Dacă vom decide în final să nu mai prelungim acest acord după 60 de zile, atunci noi suntem gata să livrăm din Rusia gratuit întreg volumul care era destinat în ultimul timp ţărilor ce aveau cel mai mult nevoie de cereale din Africa.
Rusia îşi îndeplineşte în mod conştiincios toate obligaţiile, inclusiv în aprovizionarea cu hrană, îngrăşăminte, carburant şi alte produse critice pentru statele continentului african, contribuind astfel la asigurarea securităţii lor alimentare şi energetice", a spus acesta la o întâlnire cu reprezentanți ai statelor africane.
Totodată, liderul de la Kremlin a acuzat din nou statele europene că rețin cerealele exportate din porturile ucrainene.
"Doar 3 milioane de tone de cereale au fost expediate spre Africa şi 1,3 milioane spre ţările cele mai sărace din Africa, față de 12 milioane de tone trimise de Rusia", a precizat Putin.
El a mai afirmat că Rusia va prelungi acordurile privind exporturile de cereale ucrainene după 18 mai doar dacă vor fi respectate și prevederile privind țara sa.
Diplomația rusă a condiționat continuarea respectării acordului de reconectarea Rosselhozbank la sistemul internațional de plăţi Swift, de abolirea restricţiilor asupra asigurării şi reasigurării de nave sau de deblocarea activelor străine şi conturilor companiilor ruse asociate la producţia şi transportul de produse alimentare şi de îngrăşăminte, așa cum este prevăzut în acordurile de la Istanbul, încheiate în august 2022, care însă nu au fost respectate.
"Fără progrese în respectarea acestor exigenţe, participarea noastră la acord va fi suspendată", a transmis Ministerul de Externe de la Moscova.