În pofida scăderii semnificative a livrărilor de petrol și gaze către UE, schimburile comerciale au continuat iar Federația Rusă a reușit să exporte mai mult decât a importat, scrie Reuters.
Balanța comercială, diferența dintre exporturi și importuri, a ajuns la 282,3 miliarde de dolari în 2022, în creștere față de 170,1 miliarde de dolari în 2021.
Importurile au scăzut puternic în 2022, ca urmare a sancțiunilor occidentale care au determinat retragerea de pe piața rusă a marilor companii, iar UE și-a redus importurile de energie. Astfel că Moscova și-a îndreptat livrările spre Asia, îndeosebi în China și India.
Administraţia vamală din China a transmis că schimburile comerciale cu Rusia au ajuns la un nivel record, de 190 de miliarde de dolari.
Banca Centrală a Rusiei explică excedentul de cont curent prin prețurile mai mari la materii prime. Totodată, și importurile și-au revenit în a doua parte a anului trecut. Astfel că excedentul de cont a crescut cu 86% în 2022, raportat la perioada precedentă, ajungând la 227,4 miliarde de dolari.
Cu toate acestea, veniturile din exporturi vor fi puse la încercare și în 2023, după intrarea în vigoare a embargoului petrolier pentru livrările pe mare impus de G7 și UE, din 5 februarie. Acesta s-ar putea extinde și la produsele rafinate rusești, ceea ce îi determină pe analiști să estimeze că va provoca scăderea producției de petrol cu circa un milion de barili/zi în primul trimestru din 2023. Și un oficial rus spune că prognozele pentru produsele petroliere arată o reducere a producției, de circa 230 de milioane de tone în acest an.