x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Sa traim "bine"! - Vesti proaste de la Finante

Sa traim "bine"! - Vesti proaste de la Finante

de Daniela Ivan    |    25 Iun 2005   •   00:00
Sa traim "bine"! - Vesti proaste de la Finante

● Salariile bugetarilor vor fi inghetate, iar majorarea de 6% prevazuta pentru acest an nu va mai fi acordata ●Circa 7.000 de mineri isi vor pierde locurile de munca ● Se scumpesc gazele, care ajung la 110 dolari pe mia de metri cubi la 1 octombrie ● Creste pretul energiei electrice cu 20% pana la aproape un milion de lei pe gigacalorie

Inasprirea conditiilor de creditare, disponibilizari in randul bugetarilor, inghetarea salariilor functionarilor statului sunt cateva masuri incluse in scrisoarea suplimentara convenita cu reprezentantii FMI.

Guvernul si reprezentantii FMI au discutat politica fiscala pentru perioada 2005-2006, care urmeaza a fi batuta in cuie printr-o scrisoare de intentie ce va fi transmisa ulterior institutiei financiare internationale. Ministrul Finantelor, Ionut Popescu, a explicat conditiile in care a negociat cu FMI.

BUGET AUSTER. Programul propus de Guvern prevede o limitare prudenta a deficitului bugetar la 0,75% din Produsul Intern Brut, cu scopul restrangerii deficitului de cont curent, spune Ionut Popescu, ministrul Finantelor Publice. Ministrul a mai adaugat ca anul viitor vom avea un deficit bugetar de aproximativ 0,5% din PIB, mai mic cu 0,2 puncte fata de nivelul negociat pentru acest an. Popescu a explicat ca este necesara scaderea deficitului bugetar, intrucat "exista o presiune puternica la nivelul contului curent si trebuie continuat procesul dezinflationist".

LIMITARI SALARIALE. Nivelul cheltuielilor de personal nu va depasi 5% din PIB, atat in 2005, cat si in 2006. Vor fi inghetate salariile bugetarilor, vor fi blocate angajarile, cu exceptia programelor de integrare europeana, nu vor mai fi acordate sporuri. "Majorarea de 6% prevazuta pentru personalul bugetar in acest an nu va mai fi acordata", a spus Popescu. Totodata, majorarea salariului minim prevazuta pentru anul viitor va fi limitata la 3,3 milioane de lei, cu 200.000 de lei peste nivelul actual. Vor fi disponibilizati circa 6.000 de mineri.

CREDITARE. Normele de creditare a populatiei vor fi inasprite prin introducerea unui nou plafon maxim pentru toate datoriile, calculate pentru toate imprumuturile pe care o persoana le are, a declarat ministrul Finantelor Publice. El a adaugat ca masura care e menita sa limiteze viteza de crestere a creditului a fost inclusa in scrisoarea suplimentara convenita cu reprezentantii Fondului Monetar International. Popescu a adaugat ca decizia privind nivelul maxim pe care-l va putea reprezenta rata lunara de rambursat in totalul veniturilor imprumutatului revine Bancii Nationale a Romaniei.

TVA
Ministrul Ionut Popescu sustine ca eventualele masuri privind majorarea TVA nu sunt inscrise in scrisoarea suplimentara a acordului FMI. Popescu a aratat ca deciziile fiscale vor fi adoptate numai dupa elaborarea strategiei pe termen mediu, in vara acestui an. "Nu exista nici o decizie in privinta taxelor, care vor fi majorate de anul viitor. Ne consultam cu specialistii din cadrul Centrului Roman de Politici Economice si cu alti experti romani si straini. Vom decide si din punct de vedere politic, in interiorul coalitiei, ce masura vom lua", a afirmat Popescu. Declaratiile ministrului par mai temperate dupa ce in interiorul coalitiei guvernamentale au aparut critici privind introducerea TVA. FMI doreste cresterea TVA la 22% pentru a compensa pierderile bugetare cauzate de introducerea cotei unice.
×
Subiecte în articol: economic popescu