x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Sancţiuni pentru proprietarii care nu curăţă terenurile agricole

Sancţiuni pentru proprietarii care nu curăţă terenurile agricole

28 Oct 2011   •   11:58

Proprietarii de terenuri agricole care le lasa in paragina vor fi sanctionati cu sume intre 200 si 400 de lei pe hectar, potrivit unui proiect de Ordonanta pregatit de Ministerul Agriculturii. Masura are ca scop cresterea gradului de utilizare a suprafetelor arabile si "asigurarea securitatii alimentare".

Potrivit proiectului de act normativ, fie ca sunt sau nu agricultori, proprietarii de terenuri sunt obligati sa le lucreze sau sa le intretina, in cazul pajistilor prin pasunat sau prin cosirea lor cel putin o data pe an. In cazul terenurilor agricole sau al suprafetelor neagricole din extravilan, inclusiv cele care nu sunt cultivate, proprietarii vor fi obligati sa nu lase ca pe acestea sa creasca vegetatie "nedorita", potrivit Mediafax.

Nerespectarea prevederilor de catre proprietarul terenului va fi sanctionata cu amenda de la 200 de lei pe hectar la 400 de lei pe hectar. Astfel, proprietarii vor plati 200 de lei pe hectar pentru primul an in care nu curata terenul, 300 de lei pe hectar pentru al doilea an si 400 de lei pe hectar incepand cu al treilea an consecutiv de contraventie. De verificarea, constatarea si sesizarea privind nerespectarea legii se va ocupa APIA, in cazul terenurile agricultorilor care fac obiectul cererilor de plata pe suprafata, si Ministerul Agriculturii pentru celelalte terenuri.

Nu vor fi sanctionati detinatorii ale caror terenuri si-au pierdut capacitatea de productie prin degradare si poluare, proprietarii terenurilor afectate de calamitati naturale si detinatorii de terenuri care si-au pierdut capacitatea de munca, dovedita prin documente medicale, din cauza batranetii, in cazuri de forta majora sau din alte motive neimputabile. De asemenea, vor fi exceptati de la plata amenzilor detinatorii terenurilor din categoria de folosinta "curti constructii", detinatorii terenurilor cu destinatie forestiera si ai celor aflate permanent sub ape.



×