x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Scade pretul cimentului

Scade pretul cimentului

de Vali Blanaru    |    15 Iun 2005   •   00:00
Scade pretul cimentului

Pretul cimentului va scadea in urma sanctiunii aplicate de Consiliul Concurentei societatilor Carpatcement, Lafarge si Holcim, cei trei producatori de ciment din Romania.

Mihai Berinde, presedintele Consiliului Concurentei, crede ca institutia va castiga recursul anuntat de cele doua companii, Lafarge si Carpatcement, aratand ca institutia nu anunta o astfel de decizie fara certitudinea ca va avea castig de cauza. "N-am pierdut decat doua procese in doi ani. Sigur ca sunt convins ca vom castiga, in caz contrar n-am fi luat aceasta decizie", a declarat Berinde la un seminar organizat de Finmedia.

TERMENE. Potrivit acestuia, companiile amendate trebuie sa plateasca amenda de 28,5 milioane de euro in termen de 30 de zile de la anuntul deciziei. "Rolul nostru este sa asiguram un joc corect. Dupa aceasta sanctiune este posibil sa aiba loc o miscare a raportului cerere-oferta, care sa duca, probabil, la scaderea preturilor", a spus Berinde. El sustine ca cele doua companii care nu au achitat amenzile nu au o decizie de suspendare a platii de la Curtea de Apel. Berinde a mai spus ca solutia a avut la baza incalcarea reglementarilor privind cartelul, intrucat institutia nu a avut suficiente dovezi in ceea ce priveste distorsionarea preturilor practicate la export.

SANCTIUNI. La finele lunii mai, Consiliul Concurentei a finalizat investigatia de pe piata cimentului si i-a sanctionat pe principalii producatori, companiile Carpatcement, Lafarge si Holcim, cu amenzi de 28,5 milioane de euro, in principal pentru ca au constituit un cartel pentru stabilirea ilegala a preturilor pe piata interna in perioada 2000-2004. Amenda Lafarge Romcim se ridica la 377,2 miliarde de lei (6,5% din cifra de afaceri a companiei inregistrata in 2004), in timp ce pentru Carpatcement sanctiunea este de 313,2 miliarde de lei (6% din vanzarile de anul trecut).

Compania Holcim a primit o amenda in valoare de 290 miliarde de lei, reprezentand 5,5% din cifra de afaceri din 2004. Holcim a platit amenzile, desi a tinut sa precizeze ca nu este de acord cu decizia Consiliului Concurentei, insa celelalte doua companii au anuntat ca vor ataca in instanta hotararea.

×
Subiecte în articol: economic