x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Scandal european - Ispir, un nou Vosganian

Scandal european - Ispir, un nou Vosganian

de Vali Blanaru    |    24 Noi 2006   •   00:00
Scandal european - Ispir, un nou Vosganian

Romania se afla in mijlocul unui nou scandal european: Ovidiu Ispir, candidatul la functia de membru al Curtii Europene de Conturi, a starnit nemultumirea la Bruxelles pentru scandalurile in care a fost implicat.

Ovidiu Ispir a fost nominalizat de premierul Calin Popescu Tariceanu sa reprezinte Romania la Curtea Europeana de Conturi (CEC). Nominalizarea premierului are la baza recomandarea facuta de liberalul Dan Radu Rusanu, un apropiat al lui Ovidiu Ispir.

In prezent, Ispir este consilier financiar la Curtea de Conturi si a fost implicat in mai multe scandaluri dintre care cel mai recent este legat de controlul la Eximbank. Ispir a condus echipa de control a Curtii de Conturi la Eximbank, institutie la care a desoperit prejudicii. Responsabila de creditele neperformante a fost "gasita" Mariana Diaconescu, fostul presedinte al bancii si sotia liderului PSD Cristian Diaconescu, iar dosarul intocmit de Ispir a fost trimis spre cercetare direct Parchetului. Din dosar lipsesc insa date despre creditele neperformante acordate pe vremea cand conducerea bancii era asigurata de liberalul Dan Radu Rusanu. Ulterior, CC a intocmit un nou raport iar Parchetul a intrerupt cercetarile.

PRIETENIA CU RUSANU. Intre Ispir si Rusanu sunt stranse legaturi de afaceri, acestia fiind actionari la societatea BTT Agentia Comerciala si de Turism SA. Ispir a fost consilierul lui Rusanu pe vremea cand acesta era secretar de stat in Ministerul Finantelor. De altfel, numele celor doi apare impreuna tot intr-un raport al Curtii de Conturi, de data aceasta ca cercetati in cazul vanzarii unor active detinute de BBT SA in statiunea Izvorul Muresului din judetul Harghita. Potrivit raportului Curtii de Conturi, prin subevaluarea capitalului social al BTT in anul 1994, s-a creat un prejudiciu de 30,6 miliarde de lei vechi, echivalentul a 18 milioane de dolari la cursul de atunci de 1.655 de lei. Potrivit raportului, Rusanu era mandatat al statului in AGA, iar Ispir era membru al Consiliului de Administratie al BTT. Raportul Curtii de Conturi a urmat firul justitiei, procesele dintre statul roman si cei doi fiind inca pe rol. Relatiile vechi dintre cei doi l-a facut pe Rusanu sa-l sustina pe Ispir si pentru functia de presedinte al Curtii de Conturi. Nominalizarea acestuia a fost insa respinsa de catre Parlament. Cu sprijinul lui Rusanu, Ispir a ajuns sa fie nominalizat tot pentru o functie de conducere, de data aceasta in cadrul CEC. Nominalizarea lui este cu atat mai surprinzatoare cu cat Ispir nu a detinut functii de conducere in cadrul Curtii de Conturi, ba mai mult nu stapaneste bine nici o limba straina. Intr-o farsa facuta de ziaristul Alex Cautis, de la Academia Catavencu, Ispir nu a putut sa ingaime nicio fraza inteligibila in engleza. Desi din CV-ul sau reiese ca stie foarte bine limba franceza si engleza, Ispir a scos perle memorabile. Crezand ca discuta cu un reprezentant al CEC, Ispir a incercat sa intrebe daca isi poate lua cu el translatorul: "I can come asamble, acompanid with somebody?" si a fost ferm atunci cand a cerut sa fie stabilita ora intalnirii: "I stablitid the meeting".

NEMULTUMIREA UE. Deja candidatura romanului a starnit ingrijorare, din cauza materialelor publicate de catre presa romana. Hubert Weber, presedintele CEC, i-a adresat invitatia de a-l cunoaste inainte de a participa la audierile din plenul comisiei. In incercarea de a calma spiritele, Ispir a facut alaltaieri o vizita neanuntata la Bruxelles dar nu a reusit sa-si asigure nici macar sprijinul colegilor liberali.

EUROPARLAMENTARII GERMANI AVERTIZEAZA
"Europa are din nou indoieli cu privire la oferta de personal european avansata de Romania", se arata intr-un articol publicat in editia de ieri a cotidianului Suddeutsche Zeitung. Nemultumiti de alegerea lui Ispir pentru postul de reprezentant al Romaniei la Curtea Europeana de audit sunt doi europarlamentari germani din grupuri politice diferite si obisnuiti cu atentia mass-media. "Avem mari indoieli cu privire la acest candidat", spune europarlamentarul Markus Ferber, seful grupului Uniunea Crestin Sociala si membru al grupului crestin-democratilor europeni, cel mai insemnat din Legislativul UE. "Ispir nu este o numire serioasa", spune si Martin Schultz, seful grupului socialist, al doilea ca importanta in Parlamentul European. Suddeutsche Zeitung face referire, in trecere, la scandalurile din mass-media romane avandu-l ca protagonist pe Ispir. Mentionand ca el este alegerea premierului Calin Popescu Tariceanu, Suddeutsche Zeitung atrage atentia si asupra esecului inregistrat de Romania la desemnarea comisarului european. Parlamentul European il va audia pe Ovidiu Ispir la data de 28 noiembrie.
Purtatorul de cuvant al lui Martin Schultz a declarat, pentru Jurnalul National, ca pricipalul motiv al rezervelor fata de Ispir se bazeaza pe informatii credibile cu privire la interesele de afaceri ale acestuia, interese "incompatibile cu functia-cheie pe care ar urma sa o ocupe". "Guvernul Romaniei ar trebui sa se asigure ca trimite in astfel de functii persoane asupra carora exista consens si care sunt dincolo de orice suspiciuni legate de activitatea lor profesionala. Nu ar fi catusi de putin in interesul Romaniei sa faca inca o nominalizare gandita pripit pentru o functie europeana de un asemenea nivel, dupa experienta Vosganian", ne-a declarat Armin Machmer, membru al echipei europarlamentarului socialist.
  • Irina Cristea
  • ×