x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie SCANDALUL CONCESIUNILOR/Umbra lui Patriciu la zăcăminte

SCANDALUL CONCESIUNILOR/Umbra lui Patriciu la zăcăminte

14 Feb 2009   •   00:00
SCANDALUL CONCESIUNILOR/Umbra lui Patriciu la zăcăminte

Guvernul Tăriceanu a mai acordat alte trei concesiuni petroliere către compania britanică Zeta Petroleum în Timiş, Mehedinţi şi Buzău. Administratorul acesteia, Bogdan Popescu, este şi administrator la Rompetrol Well Services.



Zeta Petroleum are în comun cu firma Sterling Resources acelaşi sediu, este reprezentată de aceeaşi casă de avocatură, "Petru Buzescu" şi are drept administrator pe Bogdan Popescu, acesta ocupând aceeaşi funcţie şi la Rompetrol Well Services, potrivit vot.ro.

Bogdan Popescu a fost numit în Consiliul de Administraţie al Rompetrol Well Services în aceeaşi zi, 11 august 2003, o dată cu Nicolae Vidu, cel care este de 9 ani reprezentant legal al Sterling Resources în România. Săptămâna trecută, Vidu şi-a dat demisia din funcţia de administrator al Rompetrol, rămânând la Midia Resources, sucursala românească a companiei canadiene. Nicolae Vidu şi Bogdan Popescu îi înlocuiseră la acea dată pe Adrian Stănescu şi pe Radu Boroianu, fost ambasador în Elveţia între 1998 şi 2000. Bogdan Popescu, în vârstă de 65 de ani, este cetăţean român şi elveţian. În Elveţia se află şi sediul Rompetrol Holding, deţinută în proporţie de 75% de omul de afaceri Dinu Patriciu. Către această companie au virat kazahii de la KazMunaiGaz cele 1,6 miliarde de dolari cu care au cumpărat Rompetrol Group. Coincidenţele nu se opresc însă aici. Dacă Midia Resources are un capital social de 200 de lei, iar bilanţul pe 2007 arată că nu are angajaţi şi are cifră de afaceri 0, în cazul Zeta Petroleum, capitalul social este de 5.000 de lei. Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor, a spus că era încă din 2001 obligaţia Cancelariei să informeze despre bonitatea financiară şi acţionariatul unei companii pentru a vedea dacă pot face investiţii. Zeta Petroleum a fost înfiinţată la Londra în 2005 şi şi-a deschis sucursală în România în 2006. Sediul: Strada Emanoil Brumaru nr. 22, unde îşi au sediul casa de avocatură "Petru Buzescu" şi firma Sterling. Conform sursei citate, Zeta a intrat în parteneriat cu Rompetrol în septembrie 2007 pentru explorarea unui bloc petrolier din Mehedinţi. În decembrie 2007, Zeta primeşte de la Guvernul Tăriceanu concesiunea perimetrului Bobocu din judeţul Buzău. Iniţiatorii actului normativ sunt aceiaşi Dorin Marian, fost şef al Cancelariei primului-ministru şi fost angajat al Rompetrol, şi Bogdan Găbudeanu, fost preşedinte al ANRM, demis recent de premierul Emil Boc. În martie 2008, Zeta Petroleum primeşte alte două concesiuni.

TERTIPURI DE PRELUNGIRE
"Din 2001 există o obligaţie din partea instituţiei pe care o coordonaţi (Cancelaria primului-ministru - n.r.) să vă informeze legat de bonitatea şi acţionariatul unei companii, ca să nu existe riscul să vină în acest domeniu, între timp aflăm că este un domeniu strategic, o companie cu un capital de 1.400 de euro, care stă într-un apartament cu altă companie cu 500 de RON capital şi ambele vor perimetre pentru concesiunea pentru care efortul concesional este de sute de milioane de euro şi în final se va dovedi că nu au capacitatea să ducă la bun sfârşit un asemenea efort şi vor recurge la alte demersuri sau vor prelungi prin diverse tertipuri durata aferentă explorării. Şi România în final, nu fac nici o altă referire, ci doar faptul că ar putea să ne prelungească durata de explorare, prelungindu-ne, noi nu avem acces la acele hidrocarburi, aşa cum am fi avut dacă am fi fost Exon sau Texaco", a spus la o televiziune Iancu, citat de Monitoring Media.

STERLING, FĂRĂ BANI
Iulian Iancu a precizat că Sterling nu a demonstrat bonitatea financiară, după cum reiese din datele ANRM şi că Guvernul Tăriceanu şi-a asumat lipsa de investiţii a celor de la Sterling prin faptul că în nota de fundamentare a hotărârii de Guvern a fost trecută suma de 8 milioane de dolari investită în următorii 5 ani. Iancu mai spune că Sterling nu avea atestat pentru desfăşurarea acţiunilor petroliere, nu avea aviz de mediu, nici studiu de impact de mediu, nu a probat capacitatea financiară şi nici pe cele tehnice şi de resurse umane.

Conform legii, pentru acordul petrolier ar fi trebuit să se realizeze licitaţie publică. În replică, Dorin Marian spune că aceasta este "transformarea unui contract care a fost câştigat prin licitaţie în 1990 şi domnul Theodor Stolojan l-a dat în 1992". În opinia lui Iancu, în astfel de domenii strategice este obligatoriu să semneze ministrul Justiţiei şi cel al Afacerilor Externe, care deţin informaţii despre companie de la serviciile de specialitate. Pe hotărârea din noiembrie 2008, semnătura ministrului Justiţiei nu apare.

×
Subiecte în articol: economic rompetrol sterling