Cateva zeci de angajati ai fabricii de tricotaje TricoPrompt Bucuresti au protestat, in fata Guvernului si a SIF Muntenia (actionarul majoritar al societatii), pentru ca activele societatii au fost vandute unui investitor in contul unei datorii de 2,6 milioane dolari facute la Bancorex.
CATALIN BUDESCU
Salariatii se tem ca ar putea ramane fara locuri de munca atat timp cat
acestora nu le-a fost asigurata nici un fel de protectie sociala. Reprezentantul protestatarilor, Enache Apostol, spune ca toti "cei 815 textilisti ai societatii TricoPrompt isi vor pierde serviciul dupa ani intregi de activitate in fabrica". Acesta considera ca responsabili pentru acest fapt sunt directorul general al TricoPrompt, Elena Tanasescu, si SIF Muntenia, actionar majoritar inca din 1997.
AVAS SI PROTESTELE. Reactiile muncitoriilor au inceput in urma cu doua saptamani, fiind generate de hotararea Autoritatii de Valorificare a Activelor Statului (AVAS) de a vinde unui investitor doar activele intreprinderii, fara a se asigura vreo protectie sociala a salariatilor. Liderii sindicatului sustin ca in aceasta situatie s-a ajuns din cauza faptului ca, in perioada 1994-1995, doua persoane au contractat credite la Bancorex, pentru o alta firma, dar punand gaj utilajele de la societatea TricoPrompt. Din cauza dobanzilor si a penalitatilor, s-a ajuns ca firma sa aiba o datorie de peste 2,6 milioane dolari, suma dubla de altfel fata de cea luata de la banca. Pentru a putea recupera prejudiciul, AVAS a scos la vanzarea activele societatii prin organizarea unei licitatii publice.
CONTROL ANC. La randul ei, Autoritatea Nationala de Control (ANC) a comunicat ca, in urma solicitarii Federatiei Sindicatelor Libere din Textile si a Sindicatul Liber Tricodava-TricoPrompt, va declansa la fabrica o actiune de control, impreuna cu Garda Financiara. ANC urmeaza sa verifice legalitatea licitatiei in urma careia activele TricoPrompt SA au fost vandute de AVAS. Cu alte cuvinte, ministrul Blanculescu verifica o licitatie organizata de fostul sau adjunct Ursache.
Totodata, echipa de control va verifica si situatia economico-financiara grava a societatii, care a condus, pe de o parte, la neachitarea obligatiilor catre bugetul statului, iar pe de alta la afectarea drepturilor financiare ale celor 815 salariati.
Citește pe Antena3.ro