x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Schimbarea destinației Unității 5 de la Cernavodă înghite încă 112 milioane de lei

Schimbarea destinației Unității 5 de la Cernavodă înghite încă 112 milioane de lei

de Adrian Stoica    |    21 Dec 2021   •   07:20
Schimbarea destinației Unității 5 de la Cernavodă înghite încă 112 milioane de lei

Societatea Națională Nuclearelectrica vrea să investească 112 milioane de lei, fără TVA, pentru schimbarea destinației construcţiilor existente pe amplasamentul Unităţii 5 din cea pentru o centrală nuclearelectrică în cea cu destinația pentru activități suport utile pe durata de viaţă a Unităţilor 1 şi 2 în funcţiune şi viitoarelor Unităţi 3 şi 4 ale CNE Cernavodă. 

 Acesta nu ar fi primul contract pe care Nuclearelectrica vrea să-l atribuit pentru reconversia utilității Unității 5, după ce la sfârșitul anului 2015 compania a mai atribuit în acest scop un contract în valoare de circa 10 milioane de euro. Centrala Nuclearoelectrică Cernavodă a fost prevăzută iniţial, în 1978, să cuprindă 4 Unităţi CANDU 6 a 706,5 MW fiecare, profil care a fost extins ulterior la 5 Unităţi.

Noua licitație a SN Nuclearelectrica face parte din proiectul companiei de reconversie a destinației construcţiilor existente pe amplasamentul Unităţii 5 de la CNE Cernavodă. Clădirea a intrat în conservare încă din 1990, având la acea dată un grad fizic de execuție de circa 3%. Un studiu comandat ulterior de Ministerul Economiei arăta în 2012 că șansele ca reluarea lucrărilor la această unitate să fie aprobată de Comisia Europeană erau aproape nule. În aceste condiții, în 2013 s-a decis oficial să se renunțe la construcția acestei unități, iar în 2015 s-a decis schimbarea destinației clădirilor și a fost lansată o licitație în acest sens. Ea a fost câștigată la  sfârșitul aceluiași an de un consorţiu format din General Concrete SA Cernavodă, Energomontaj SA Bucureşti şi Institutul de Studii şi Proiectări Energetice (ISPE) SA Bucureşti, pentru suma de 79.717.662,04 lei, plus TVA (circa 10 milioane de euro, la acea dată), după ce inițial proiectul era estimat la 115 milioane de lei, fără TVA.   

Ce prevede proiectul reconversiei

Proiectul tehnic a fost realizat de Institutul de Studii şi Proiectări Energetice SA Bucureşti și prevede realizarea unor lucrări complexe la „clădirea integrată” şi la „clădirea reactorului”. Prima dintre acestea, cu o suprafaţă de 4.700 de metri pătraţi, va fi modificată, urmând să găzduiască un adăpost pentru situaţii de urgenţă, un centru de control al urgenţelor de pe amplasament, o centrală termică etc. Adăpostul pentru situaţii de urgenţă este prevăzut cu închideri exterioare din beton armat rezistent la explozie şi uşi de acces metalice, etanşe şi duble, astfel dimensionate încât să reziste la explozii sau atacuri teroriste chimice, bacteriologice sau cu materiale explozive. În ceea ce privește clădirea reactorului, proiectul prevede lucrări de reparaţie şi închidere.

Prin Decizia nr. 40/08.10.2013, Consiliul de Administrație al SNN a avizat sistarea investiției la Unitatea 5 din cadrul obiectivului de investiții „Centrala nuclearoelectrică Cernavodă 5 x 700 MW”, precum și schimbarea destinației și utilizării spațiilor și structurilor deja realizate, aferente Unității 5, pentru alte activități în legătură cu exploatarea în siguranță a Unităților 1 și 2 și, ulterior, a Unităților 3 și 4, în condiții de siguranță și securitate nucleară.

Proiectul a fost actualizat

Anul trecut a fost aprobată actualizarea proiectului de reconversie a destinației construcţiilor existente pe amplasamentul Unității 5. Acesta prevede continuarea execuţiei și finalizarea lucrărilor necesare pentru schimbarea destinaţiei acestei unități a cărei construcție a fost oprită în 1990. 

Va fi oprită și Unitatea 1

Reactorul 1 de la Cernavodă va trebui să intre în proces de retehnologizare, iar conducerea societății estimează că acest lucru se va întâmpla în 2026. Lucrările vor dura circa doi ani, iar costurile se vor cifra la 1,5 miliarde de euro. Retehnologizarea Unităţii 1, intrată în exploatare în anul 1996, înseamnă operarea pentru încă 30 de ani la mai puţin de jumătate din costul unui reactor nou.

×
Subiecte în articol: nuclearelectrica reactor cernavoda