x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cooperarea economică Rusia-China, la nivel record. Schimburi comerciale de 190 de miliarde de dolari

Cooperarea economică Rusia-China, la nivel record. Schimburi comerciale de 190 de miliarde de dolari

de Redacția Jurnalul    |    13 Ian 2023   •   15:50
Cooperarea economică Rusia-China, la nivel record. Schimburi comerciale de 190 de miliarde de dolari
Sursa foto: Hepta

Schimburile comerciale dintre Rusia și China s-au intensificat după începutul războiului din Ucraina, astfel că acestea au ajuns acum la un nivel record de 190 de miliarde de dolari, potrivit autorităților de la Beijing.

Importurile și exporturile dintre cele două țări au reprezentat circa 3% din schimburile comerciale ale Chinei în 2022, spune purtătorul de cuvânt al Administraţiei Vămilor din China, Lyu Daliang. 

În timp ce importurile Rusiei de bunuri chinezești au crescut timp de 6 luni consecutiv, exporturile de gaze lichefiate pe cale feroviară ale Rusiei spre China s-au dublat. Gazprom informează astfel că livrările de gaze prin conducta Power of Siberia au crescut cupeste 50% în 2022. De asemenea, și importurile de țiței rusesc ale Chinei s-au majorat cu 10%, până la 80 de milioane de tone în primele 11 luni din 2022. 

Însă importurile Rusiei din UE au scăzut puternic, pe fondul sancțiunilor impuse Moscovei de țările occidentale. 

Totodată, schimburile comerciale dintre aceste state au crescut cu 8,3% în decembrie 2022, mai puțin față de 17,9% în luna anterioară. Importurile Chinei din Rusia au crescut cu 8,3% în decembrie, după o majorare de 28,5% în luna precedentă. Motivul se regăsește în revenirea pandemiei de COVID-19, care a afectat cererea internă. 

Excedentul comercial al Chinei a ajuns la 877,6 miliarde de dolari în 2022, cel mai mare nivel din ultimii 82 de ani. Astfel că exporturile au crescut cu 7% anul trecut, datorită comerțului cu statele din sud-estul Asiei și a exporturilor de autovehicule. Importurile au înregistrat un avans doar de 1,1% în 2022, mult redus față de 30% în anul precedent. 

×
Subiecte în articol: Rusia schimburi comerciale China