x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Scufundat în sărăcie, satul românesc dispare treptat

Scufundat în sărăcie, satul românesc dispare treptat

de Paul Barbu    |    07 Dec 2015   •   22:57
Scufundat în sărăcie, satul românesc dispare treptat
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul National

Avem ultima civilizație rurală din Europa și, în loc să o protejăm modernizând-o, o lăsăm să moară de foame, potrivit vicepremierului României, Vasile Dâncu. România a pierdut 800 de milioane de euro, bani ce ar fi putut ajuta mediul rural.

Satul românesc este ultima civilizație rurală europeană și nu există nicio strategie UE pentru salvarea lui, de aceea este nevoie de un plan național. Mai mult, intrarea în UE a dăunat fermierului autohton. „Țăranul român a primit o lovitură mortală de la hipermarketuri, în 2007, când am intrat în UE. Complexul industrial a venit peste noi ca tancurile sovietice”, a afirmat Vasile Dâncu referindu-se la efectele importurilor asupra produselor românești.

Avem strategii făcute degeaba
Deși primim bani de la UE pentru a reduce acest decalaj economic pe segmentul agricol, România este acum forțată să returneze Comisiei Europene 800 de milioane de euro din PNDR, a afirmat, ieri, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu. Șeful Agriculturii recunoaște necesitatea modernizării satului, dar se teme că procesul, dacă este făcut necorespunzător, va duce, de fapt, la dispariția acestuia. „Stabilirea unei strategii e prioritatea noastră, dar nu este punctul nostru forte. Am făcut nenumărate strategii de-a lungul anilor și degeaba toate”, a precizat aceasta.

Autoritățile sunt conștiente că există o birocrație stufoasă și sunt multe alte priorități în atragerea de fonduri europene, dar spun că, oricum, tinerii din mediul rural nu știu să folosească banii.

45% din populația României trăiește în mediul rural, iar 28% din aceasta lucrează la țară, față de numai 4% cât este media UE. În plus, unul din cinci români din mediul rural are peste 65 de ani, și tot unul din cinci are o educație scăzută
 

×