x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Scumpiri la alimente. O legumă costă mai mult decât carnea

Scumpiri la alimente. O legumă costă mai mult decât carnea

de Redacția Jurnalul    |    18 Mar 2024   •   14:45
Scumpiri la alimente. O legumă costă mai mult decât carnea
Sursa foto: pixabay.com

Scumpirile la alimente au creat și situații paradoxale. Astfel că un kilogram de legume poate fi mai mare decât un kilogram de carne.

Leguma al cărei preț l-a depășit pe cel al cărnii este sparanghelul. Are culoare verde, tulpini subțiri, un gust ușor amărui și multe beneficii pentru sănătate. 

Sparanghelul este o sursă foarte bună de fibre, minerale și vitamine și are aproprietăți antioxidante și antiinflamatorii, ajutând la menținerea unui sistem digestiv sănătos.

Vitamina K  contribuie la sănătatea oaselor și a sângelui, iar vitaminele E și C, antioxidanți puternici, ajută la protejarea celulelor de stresul oxidativ.

Sparanghelul este bogat în acid folic și este esențial pentru femeile însărcinate.

Consumul acestei legume poate sprijini considerabil sănătatea inimii, acest lucru datorându-se conținutului bogat de potasiu și vitamina B6.

Totodată, această legumă are puține calorii, fiind potrivit pentru cei care vor să-și reducă greutatea corporală. 

Este bogat în vitamina A, contribuind la sănătatea pielii și a ochilor, iar compușii bioactivi precum flavonoidele au efecte antiinflamatorii și chiar anticancerigene.

Sparanghelul este un aliment foarte hidratant, conține 90% apă și poate fi gătit prin mai multe variante, fie la aburi, prăjit, în salate sau alte combinații.

Însă prețul acestuia a explodat, un kilogram ajungând la 40-50 de lei în magazine, motiv pentru care puțini români își permit să-l consume. 

O legătură de sparanghel poate ajunge până la 20 de lei în magazine, iar fermierii vând un kilogram cu 36 de lei.

Potrivit unei publicații, agricultorii români pot avea venituri săptămânale de până la 3 000 de lei din vânzarea acestor legume, transmite a1.ro.

×
Subiecte în articol: scumpiri alimente leguma carne