x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Scumpiri la alimente. Ouăle vor deveni produse de lux

Scumpiri la alimente. Ouăle vor deveni produse de lux

de Redacția Jurnalul    |    02 Feb 2023   •   18:45
Scumpiri la alimente. Ouăle vor deveni produse de lux

Scumpirile uriașe la alimente ne lasă mai săraci pe zi ce trece. Puterea de cumpărare a românilor scade de la o lună la alta și ajung să nu-și mai poată asigura nici strictul necesar pentru hrana zilnică.

Astfel că un produs banal al cărui preț era redus, va ajunge acum unul de lux. Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a anunțat că prețurile ouălor vor crește semnificativ din cauza  gripei aviare, care a dus la sacrificarea animalelor. 

Au fost astfel tăiate circa 50 de milioane de păsări iar fermierii acuză că trebuie să suporte costurile tot mai mari cu creșterea și întreținerea lor.  Prin urmare, prețul ouălor este de așteptat să se majoreze cu circa 15% în perioada următoare.

”În momentul în care efectivele sunt sacrificate în număr mare, oferta fiind mică pe piaţă, automat fiind o cerere foarte mare, preţul creşte. Preţul ar fi influenţat de gripa aviară, undeva între 10 şi 15%”, a spus Leonard Stafie, reprezentat Asociaţiei Crescătorilor de Păsări de Carne şi Ouă Iaşi, la TVR.

Prețul mai mare al ouălor va provoca scumpiri și la alte produse, cum ar fi cele de patiserie și cofetărie, astfel încât prăjiturile și cozonacii vor costa mai mult. La acestea se adaugă și scumpirea zahărului cu 62%, a uleiului cu 37%, făinii cu 33% și lactatelor cu 30%. 

 

×
Subiecte în articol: preţuri alimente scumpiri ouă