x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Scumpirile au luat avânt în martie

Scumpirile au luat avânt în martie

de Daniela Ivan    |    08 Apr 2011   •   13:23

Preţurile au crescut, în medie, în martie cu 0,5%, potrivit Asociaţiei Analiştilor Financiar- Bancari din România (AAFBR) şi riscă să dea peste cap prognozele băncii centrale.
Reprezentanţii AAFBR au revizuit în urcare pentru a doua lună consecutiv prognoza de inflaţie pentru finele acestui an, de la 4,5% la 4,8%. "Conform opiniilor exprimate de către membrii Asociaţiei Analiştilor Financiar- Bancari din România în cadrul unui sondaj intern, rata lunară a inflaţiei din luna martie 2011 s-a situat probabil la 0,5% , în timp ce rata anuală probabil a fost de 7,8% ", se arată într-un comunicat al asociaţiei.Toţi analiştii respondenţi la sondajul AAFBR plasează inflaţia la sfârşit de an cu mult peste limita superioară a intervalului ţintit de BNR, estimările variind între 4,4% şi 5,7%.Aşteptările privind rata anuală a inflaţiei din decembrie 2011 sunt în creştere faţă de estimările din urmă cu o lună, precum şi faţă de cele exprimate la începutul lui februarie (4,3%).
Institutul Naţional de Statistică va publica luni, 11 aprilie, datele privind privind rata inflaţiei din luna martie. BNR ţinteşte pentru acest an o inflaţie de 3% plus/minus un punct procentual, în timp ce prognoza este de 3,6% la finele anului. Estimarea a fost revizuită în luna februarie, de la 3,4%.
Guvernatorul Mugur Isărescu a declarat în această săptămână că, cel mai probabil, BNR va revizui în urcare prognoza de inflaţie, întrucât creşterea preţurilor la alimente şi energie pe plan internaţional schimbă parţial perspectiva faţă de previziunile prezentate anterior.

×