Pretul mediu al gazelor importate in perioada ianuarie-iunie va fi de 493 dolari/1.000 metri cubi, mai mare cu 11,5% comparativ cu media anuala din 2011, de 442 dolari, potrivit datelor Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).
Exprimat in lei si raportat la unitatea energetica, pretul gazelor este estimat in intervalul analizat la 149,5 lei/MWh (46,7 dolari), in crestere cu 17,7% fata de media anului trecut, de 127 lei/MWh.
Anul trecut gazele importate au acoperit 25,1% din consumul national. Principalii doi producatori interni sunt OMV Petrom si Romgaz.
In prima parte a anului Romania a avut de infruntat o situatie foarte grava in privinta alimentarii cu gaze, din cauza gerului care a afectat tara. Ca urmare, tara noastra a ajuns la consumuri zilnice de peste 70 de milioane de metri cubi, cu 30% peste nivelurile normale. Din acestea, 20 de milioane de metri cubi erau importurile. Gazele de import au ajuns 55% din consumul industriei, dupa ce ANRE a avizat aceasta cota pentru luna februarie. Institutia a facut acest "giumbusluc" pentru a mentine o cota de 8% importuri la populatie, astfel incat preturile sa nu creasca la consumatorii finali.
"Pentru perioada ianuarie-iunie 2012, ANRE a considerat un pret al gazelor naturale din productia interna de 45,71 lei/MWh, nemodificat fata de anul 2009", potrivit institutiei.
Pretul gazelor va creste doar atunci cand va decide ANRE.
Romania importa gaze de la Wintershall si Conef. Prima este o companie mixta intre Gazprom si grupul german BASF, iar Conef e detinuta de oligarhul rus Vitali Matsitski, care are in proprietate si grupul Alro din tara noastra.
O alta ruta de import este prin conducta Arad-Szeged cu Ungaria, insa prin aceasta ajung cantitati mici.