x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Se fură până şi poluarea

Se fură până şi poluarea

21 Ian 2011   •   15:39

Executivul european a oprit pentru cel puţin o săptămână tranzacţiile cu certificate de emisii de carbon, după ce hackerii au spart registrul Cehiei şi au furat 475.000 de certificate.

"Aceasta nu e deloc bine pentru credibilitatea pieţei”, a explicat pentru New York Times, analist la Point Carbon, o companie din Norvegia care urmăreşte tranzacţiile de acest tip. "Dar în acelaşi timp, ar trebui să fie posibil să se găseasca măsuri care sa facă posibil sa evităm asta în viitor”.

Comisia Europeană a numit suspendarea drept o "măsură transnaţională” având în vedere apariţia mai multor astfel de spargeri din registrele naţionale în ultimele două luni. Austria a anunţat săptămâna trecută şI că în noiembrie 1,6 milioane de certificate ale României au dispărut în noiembrie. Compania cehă  Blackstone Global Ventures a anunţat că 470.000 de permise pentru emiterea unei cantităţi      egale de tone metrice de carbon au fost furate din conturi. Acestea valorau 6,9 milioane de euro. Au fost transferate Poloniei, apoi Estoniei. După care au ajuns la  Liechtenstein, după care au dispărut. Alte 250.000 de certificate au fost furate in Germania, a anunţat Agenţia Federală de Mediu din acest stat.

Unităţii române a Holcim i-au fost furate 1,6 milioane de certificate în valoare de 19 milioane de dolari în luna noiembrie. Acestea au fost transferate în conturi din Liechtenstein, Italia, Marea Britanie, Cehia, şI Franţa şI apoi a cerut Uniunii Europene să le urmărească.

×