Intr-un discurs tinut miercuri la Bruxelles, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso a declarat ca urmatoarea mutare pentru contracararea crizei datoriilor din zona euro, pe care a numit-o 'cea mai serioasa provocare a acestei generatii', va fi emiterea de euroobligatiuni.
'Pot confirma ca in curand Comisia Europeana va prezenta optiunile pentru introducerea de eurobonduri. Unele dintre aceste masuri vor putea fi puse in aplicare imediat, altele vor necesita modificarea Tratatului de la Maastricht. Europa are nevoie de un moment federalist pentru a se salva. Aceasta este o lupta pentru viitorul economic si politic al Europei, o lupta pentru integrarea in sine', a declarat Barroso, potrivit BBC, intr-un discurs fara percedent in istoria Comisiei Europene.
Barroso a indemnat fatis cele 17 natiuni din zona euro sa emita obligatiuni in comun, ceea ce le va permite imprumuturile colective. Varianta adoptarii euroobligatiuni este sustinuta cu tarie de catre ministrul Finantelor italian, Giulio Tremonti, si sugerata voalat de controversatul George Soros, dar are un adversar de temut chiar in sanul UE, Germania exprimandu-si in repetate randuri opozitia fata de acest proiect.
Discursul presedintelui Comisiei Europene a venit cu numai cateva ore inaintea unei intalniri exceptionale intre cancelarul german Angela Merkel, presedintele francez Nicolas Sarkozy si prim-ministrul grec George Papandreou, in care urmau a fi analizate recentele turbulente de pe pietele financiare, alimentate de temerile unui iminent colaps al economiei elene.
Pe de alta parte, Europa ar putea primi un nesperat ajutor din partea grupului BRICS, care reuneste Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud, care se va reuni saptamana viitoare in Brazilia, pentru a discuta, impreuna cu FMI, posibilitatea acordarii de sprijin financiar Europei.
Intr-un interviu acordat cotidianului La Stampa, noul presedinte al FMI, Christine Lagarde a catalogat aceasta varianta drept 'o evolutie interesanta' si 'o ipoteza acceptabila' pentru Fond, cu conditia ca si Germania si Marea Britanie sa se ralieze planului de emitere a euroobligatiunilor.
Aceasta pare a fi si pozitia Chinei, al carei presedinte, Wen Jiabao, a declarat la Forumul Economic Mondial de la Dalian ca tara sa este gata sa ajute Europa, insa numai 'daca tarile din Zona Euro vor actiona unitar'.