Investitorii care au cumparat actiuni Facebook vineri la 45 de dolari bucata, in momentul in care titlurile erau la varful tranzactiilor, au pierdut deja un sfert din banii bagati.
Desi mai multi analisti au avertizat constant in ultimii doi ani ca valoarea Facebook este supraevaluata raportat la veniturile si profiturile pe care le face, investitorii care au cumparat actiuni arunca acum cu acuze in stanga si dreapta pentru scaderea abrupta. Sunt aratate acum cu degetul banca de investitii Morgan Stanley - principalul intermediar care a organizat listarea, co-fondatorul Facebook Mark Zuckerberg - acuzat de lacomie - si Nasdaq, operatorul bursier pe care s-a efecutat listarea, din cauza problemelor tehnice intampinate.
Facebook, cea mai mare retea sociala din lume, a atras in cadrul ofertei 16 miliarde de dolari la listare, compania fiind evaluata la 104 miliarde de dolari. In urma scaderilor accentuate, titlurile companiei sunt acum cotate pe bursa la 32,66 dolari bucata, dupa o scadere de 11% luni si 7% marti. Compania are o capitalizare acum de 72,7 miliarde de dolari.
Alti investitori si analisti dau vina si pe cei care au contribuit in ultimii ani la dezvoltarea companiei: Goldman Sachs, fondul de capital de risc Accel Partners si firmele Digital Sky Technologies si Mail.ru, ale miliardarului rus Yuri Milner.
Ghici, ghicitoarea mea...
La 104 miliarde de dolari, capitalizarea Facebook era cat a Amazon, cel mai mare retailer online, sau a Cisco - cea mai mare companie de retelistica din lume, care mai are in conturi si aproape 40 de miliarde de dolari. De asemenea, la aceasta valoare, Facebook era mai mare decat capitalizarile combinate ale gigantilor Hewlett-Packard si Dell. Situatie paradoxala din moment ce HP a avut anul trecut un profit net mai mare decat toate veniturile generate de Facebook, respectiv 7 miliarde de dolari versus 4 miliarde de dolari.
Facebook are peste 900 de milioane de utilizatori in intreaga lume insa are de infruntat concurenta Google dar si o serie de probleme legate de intimitatea datelor personale ale utilizatorilor sai. Compania a fost pleznita vineri, fix in prima zi de tranzactionare bursiera, cu un mega-proces in urma caruia ar putea ajunge sa plateasca 15 miliarde de dolari pentru atingeri aduse vietii private.
O alta mare problema pentru Facebook este ca reteaua face acum bani din vizualizarea online, insa, pe viitor atentia se va muta dinspre PC-uri catre dispozitivele mobile, iar acum compania nu face aproape deloc bani din aplicatiile sale de telefon si tableta, chiar daca sunt printre cele mai populare.
O noua era "dotcom"?
Goldman Sachs si Morgan Stanley au mai fost aratate cu degetul si pentru crash-ul erei "dotcom", de la inceputul anilor 2000, cand au listat la bursa o serie de companii care ulterior s-au dovedit a fi esecuri. Recent, tot mai multe firme din zona IT au ajuns la evaluari foarte mari, desi veniturile pe care le aduna nu sprijina aceste fundamente. Unele dintre acestea s-au listat deja pe burse, precum LinkedIn, Zynga si Groupon, altele inca asteapta posibilitatea - precum Yelp sau Pinterest. Altele, precum Skype, au fost cumparate. Microsoft a preluat Skype anul trecut pentru 8,5 miliarde de dolari. LinkedIn s-a listat in luna mai a anului trecut, cand actiunile sale au urcat 109% in prima zi, insa si-au mentinut valoarea in aceeasi plaja. Compania valoreaza 10,6 miliarde de dolari pe bursa, de 10 ori sub capitalizarea Facebook de acum cateva zile. Groupon, la randul sau, s-a listat la 20 de dolari pe actiune. Pretul a urcat pe urma cu 31%, insa acum se vinde la doar 12 dolari bucata.