x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Sechestru pe averile făcute din devalizare

Sechestru pe averile făcute din devalizare

de Daniel Ionaşcu    |    03 Iun 2012   •   10:02
Sechestru pe averile făcute din devalizare

Averile facute prin devalizarea companiilor de stat vor fi puse sub sechestru pentru recuperarea pierderilor pricinuite, a declarat Daniel Chitoiu, ministrul Economiei. El a precizat ca in vizor sunt acele unitati care au arierate.

'Primele masuri pe care le iau in perioada urmatoare constau in schimbarea tuturor conducerilor care au fost numite politic acolo si mai ales la companiile care inregistreaza si pierderi. Am inceput evaluarea si am incheiat un parteneriat cu Ministerul Finantelor Publice; am comunicat un numar de 60 de companii si de societati din coordonarea Ministerului Economiei si subsidiarii acestuia si au fost programate in control financiar privind modul de administrare a patramoniului public si privat al statului“, a afirmat ministrul.

El a precizat ca acolo unde exista 'rezultate ca au fost scurse sume importante de bani, acelea vor fi recuperate, in primul rand, prin sechestru ­ de catre organele abilitate ­ pe toate averile celor care au contribuit la devalizare si recuperarea sumelor de la companiile care au luat acesti bani“.

Management profesionist

Oficialul a precizat ca va fi introdus managementul privat la marea majoritate a acestor companii, ceea ce va duce la disparitia contractelor privilegiate si a lipsei de profesionalism a managementului lor. Anterior, el a anuntat ca primul manager privat la o companie de stat va fi ales la finalul lunii iunie, primele companii vizate fiind Hidroelectrica si Transgaz.

Seful misiunii Fondului Monetar International, Jeffrey Franks, afirma, pe 9 mai, ca societatile de stat sunt mai putin profitabile din cauza risipei, coruptiei, ineficientei, incercarilor de manipulare prin persoane motivate politic, Rom~nia nereusind sa faca progrese in asigurarea unui management competitiv. Compania de care vorbea el este Complexul Energetic Oltenia, dupa cum a reiesit dintr-un document ajuns in presa.

IMM-urile, dezavantajate de stat

Incheierea unor contracte clientelare cu 40% din economia romaneasca ­ c~t reprezinta companiile de stat ­ a condus la un mediu economic neconcurential fata de IMM-uri si fata de capitalul privat, a mai subliniat Daniel Chitoiu, intr-o conferinta de presa. De asemenea, el a mai spus ca in prezent nu exista o concurenta loiala intre toti oamenii de afaceri privind accesul la contractele cu statul si ca nu exista o concurenta loiala intre mediul de afaceri cu capital de stat si cu capital privat.

'In timp ce IMM-urile sunt obligate sa-si plateasca la timp si in cuantumul declarat toate obligatiile fata de buget ­ in caz contrar blocandu-li-se imediat conturie si nu li se emit certificate fiscale pentru a participa la licitatii sa se dezvolte in continuare ­, societatile si companiile cu capital de stat au fost pasuite, pentru ca la nivelul conducerii lor era clientela politica a PDL“, a declarat ministrul.

Fara investitii, economia e pustie

Daniel Chitoiu a mai punctat ca investitiile straine in Romania au scazut de peste 10 ori in acest an fata de anul trecut, ceea ce nu este normal in conditiile in care daca Romania nu are investitii straine, nu se poate dezvolta, pentru ca sursele de finantare interne nu pot asigura o crestere medie de 3,5%-4,5% din PIB anual. 'Pe noi ne intereseaza sa atragem investitii, sa le punem in contact cu mediul de afaceri romanesc, mediul de afaceri sa creeze locuri de munca“, a spus Chitoiu.

Ministrul Economiei a reamintit ca pana la alegerile din decembrie obiectivul major este stabilizarea economica si crearea premiselor pentru cresterea economica de anul viitor. El a precizat ca-si doreste o crestere economica de 1,5-1,7%.


Se reia privatizarea Cupru Min

Procedura de privatizare a societatii Cupru Min Abrud va fi reluata dupa ce se va da avizul de catre Ministerul Mediului, urmand ca pana atunci sa fie introdus un management profesionist, a declarat vineri ministrul Economiei, Daniel Chitoiu.

Chitoiu a dispus un control la Cupru Min, deoarece din informatiile pe care le detine 'are loc o scurgere de bani catre clientela PDL-ista din zona si care inca se mai afla la conducerea acestei societati“. In cazul in care nu va fi gasit un investitor care sa reia la sfarsitul acestui an exploatarea miniera de la Abrud, Guvernul are in vedere transferarea societatii la Consiliul Judetean Alba, astfel incat sa poata fi atrase fonduri europene 'pentru a dezvolta aceasta societate si pentru a o pune pe picioare si a o eficientiza“.

Roman Copper a c~stigat licitatia pentru Cupru Min cu 200,7 milioane de euro, dar nu a fost de acord sa depuna garantii de mediu si sa faca public contractul de privatizare. Ulterior, autoritatile nu au mai semnat contractul, iar compania a dat in judecata statul.

×