x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Şeful FMI vine la Bucureşti

Şeful FMI vine la Bucureşti

de Daniela Ivan    |    16 Mar 2010   •   00:00
Şeful FMI vine la Bucureşti
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional

Directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, va sosi în Bucureşti la 30 martie. El se va întâlni cu toate autorităţile române şi se va adresa Parlamentului. Principala problemă în respectarea acordului este legată de arierate, datorii vechi ale firmelor, pentru care FMI a acordat României o amânare până la finele lunii aprilie.



Oficialul Fondului Monetar Internaţional (FMI) va sosi la Bucureşti în cadrul turneului pe care îl va face în mai multe ţări europene, a declarat Tonny Lybek, şeful Biroului FMI pentru Bulgaria şi România. În timpul vizitei de o zi în capitala României, Dominique Strauss-Kahn se va întâlni cu preşedintele României, cu primul-ministru al Guvernului, cu preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului României, cu ministrul Finanţelor Publice şi cu guvernatorul Băncii Naţionale. De asemenea, directorul general al FMI se va adresa Parlamentului şi Academiei de Studii Economice.

ARIERATELE, CUIUL LUI PEPELEA
Ţara noastră a semnat o scrisoare de intenţie suplimentară cu FMI şi Comisia Europeană ce stabileşte un set de criterii structurale şi calificative pe care România trebuie să le respecte în 2010, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu. "FMI a apreciat că România a îndeplinit condiţiile prevăzute pentru eliberarea tranşelor, cu excepţia uneia legate de arierate, pentru care am obţinut o amânare.

Am semnat cu FMI şi cu CE o scrisoare de intenţie suplimentară, iar aceasta, după ce constată îndeplinirea obligaţiilor de politică monetară şi fiscală în 2009, stabileşte un set de criterii structurale, cât şi calificative pe care România trebuie să le respecte în 2010, cu referire specială la prima revizie ce urmează să fie făcută la sfârşitul lunii aprilie", a spus Vlădescu.

El a mai precizat că FMI monitorizează trimestrial soldul bugetului general consolidat, fondul garanţiilor şi cel al arieratelor şi că există ţinte clare pentru soldul financiar al celor mai mari 10 întreprinderi cu capital de stat, precum şi pentru cheltuielile curente primare ale bugetului general consolidat.


Reducerea evaziunii fiscale
Pentru creşterea încasărilor la buget, Ministerul de Finanţe intenţionează să reducă evaziunea fiscală. "Vom lua măsuri, dar nu vă pot da încă detalii. În zona TVA intracomunitare, în ceea ce priveşte evaziunea prin cesionarea de firme şi evaziunea pe diferite produse, iar aici intenţionăm modificarea legii antrepozitelor fiscale. De asemenea, avem în vedere jocurile de noroc, unde, deşi legea a fost modificată de curând, căutăm măsuri de întărire a controlului", a spus Sebastian Vlădescu.

El a adăugat că, în privinţa cesionării firmelor, măsurile sunt foarte greu de implementat, pentru că "e vorba de libertatea oamenilor de a constitui o întreprindere". Vestea bună este că din martie, încasările la buget vor reveni la nivelul prognozat, a mai spus Vlădescu.

×
Subiecte în articol: economic romania vizita director fmi